La mila altora

Am în lista de Facebook o fostă colegă de la masterul de Managementul Sectorului Public. La fel ca o bună majoritate dintre cursanți, lucra deja la stat iar diploma îi era probabil utilă pentru vreun spor la salariu sau o promoție.

Cursurile de master au fost interesante și accesibile pentru mine, programator fiind dar pentru cineva din domeniu nivelul mi s-a părut mult prea scăzut, cam de început de facultate, nu de definitivat. Nu prea contează însă, oricum s-a copiat în draci. E probabil și motivul pentru care toate scandalurile legate de doctorate plagiate nu cauzează reacții de revoltă chiar atât de profunde în rândul populației: aproape toată lumea o face. Dar deviez de la subiect.

Ocazional îmi mai văd fosta colegă cum se plânge. De salarii, de plecarea lui Ponta, de tineretul asta manipulat de Facebook (comentarii făcute, ironic, tot pe Facebook) și așa mai departe. Nu insinuez acum că ar fi o persoană rea, din contră, pe vremea când am cunoscut-o a fost simpatică și glumeață. Ce îmi atrage atenția e amărăciunea față de schimbarea clasei politice.

E evident pentru toată lumea că Ponta a fost un mincinos și, ca majoritatea politicienilor, s-a înfruptat din banii statului. Și totuși a dat ceva, sau s-a prefăcut măcar. Mai o scădere de TVA, mai o reîntregire a salariilor. Noul guvern tehnocrat, mult mai cinstit deși nici el perfect, e privit cu ochi răi. Nu dă.

Cred că o bucată mult prea mare de oameni trece cu vederea mult prea multe lucruri din cauză că în adâncul sufletului lor știu că sunt la fel. Și sunt dispuși să treacă cu vederea dacă primesc și ei ceva. O sticlă de ulei, o galeată, câțiva lei în plus la salariu...

În ultima vreme am avut ceva mai mult de lucru la muncă. Mai mult stres, puțin stat peste program... suficient cât să am de-a face și cu partea mai neplăcută a meseriei de programator. Dar chiar și cu rele, nu pot să nu apreciez libertatea pe care mi-o oferă. Vrei mai mult? Salariu mai bun? Alt loc de muncă? Totul stă în mâinile tale. Trebuie doar să înveți, să avansezi și să devii mai bun.

Politicienii nu au nici un rol în asta iar singurul care dă sunt eu.