It's Over, Legenda Aurea...

It's Over, Legenda Aurea...

M-a apucat recent nostalgia și am început să revizitez melodiile mele preferate din contul de last.fm. Cum în perioada în care m-am înregistrat ascultam mult gothic metal, m-am lovit de o grămadă de melodii din acel gen.

În timp ce le reascultam, mi-am reamintit de o melodie ce îmi plăcea enorm pe vremuri. Numele formației era în ceață, dar versurile și refrenul conțineau "now it's over". Cu toate acestea, pe YouTube nu găseam nimic relevant.

După ce am mai scârmat atât prin memorie dar și prin cont, mi s-a aprins beculețul: Legenda Aurea! Aceea era formația în cauză, o trupă din Elveția, acum desființată, ce cântau pe vremuri o combinație frumoasă de power, symphonic și gothic metal. Albumul cu melodia, pe care obișnuiam să îl ascult pe vremuri, era Sedna, lansat în 2007 și primul lor album.

Bun, odată ce mi-am reamintit, primul lucru pe care l-am făcut a fost să o caut pe YouTube Music. Și... nimic!

O caut și pe YouTube-ul standard, unde adesea găsești melodiile urcate de alte persoane. Tot nimic!

O caut pe Google și primesc rezultate către Spotify și Apple Music.

Intru pe Spotify, îmi fac chiar cont, dau să o ascult și... nimic! Melodia era dezactivată dar mi se recomandau alte piese, de pe alt album.

Intru pe Apple Music... tot nimic! Aceeași poveste.

Melodia exista clar în baza lor de date dar, cel mai probabil, eu, din România, nefăcând parte din niscaiva Schengen muzical, nu puteam să o ascult sau chiar să o cumpăr.

Și atunci, cum să nu te enervezi? O piesă superbă, pe vremuri populară printre fanii genului, a dispărut practic pentru români (cel puțin!). Cine începe să asculte acum așa ceva nu o să aibă șansa să descopere și acea piesă iar o formație bună se va adânci probabil în obscuritate. Cum altfel când muzica lor e inaccesibilă?

Din fericire, atunci când nu își invadează vecinii, rușii sunt buni la ceva: nu se stresează la fel de tare cu drepturile de autor. La un search pe yandex am putut să o reascult pe un site mai ciudățel: Legenda Aurea - It's Over, de unde poate fi și descărcat.

O fi legal? Nu știu, probabil că nu. Dar măcar este. Iar legenda Legenda Aurea nu ia sfârșit.