Inginerii financiare

Un articol de pe Bloomberg descrie cu lux de amănunte cum Michael Dell și-a cumpărat compania prea ieftin. Detaliind mecanisme din spatele sistemului bursier, al acționarilor și al investitorilor, pare mai degrabă un articol de nișă, destinat cunoscătorilor. Reușește însă să fie cea mai fascinantă lectură pe luna asta, de departe.

Michael Dell e fondatorul companiei multinaționale cu același nume, cunoscută publicului larg prin faptul că produc și calculatoare. La un moment dat a fost listată la bursă după care relativ recent a redevenit o companie privată după ce fondatorul ei a decis să îi răscumpere acțiunile, considerându-le subevaluate.

În 2012, o acțiune valora doar 9.35 dolari. Michael Dell, simțind că valoarea ei reală e mult mai mare, s-a oferit să le cumpere la 12 dolari bucata, finalizând eventual tranzacția la un preț de 13.75 dolari pe acțiune.

Până aici, nimic deosebit. S-ar zice că acționarii au avut parte de o afacere bună. De la 9.35 la 13.75 e o diferență foarte mare. Un profit de 4 dolari pe acțiune sună bine, e o ofertă pe care eu aș accepta-o oricând. Acționarii nu au fost însă de aceeași părere, cel puțin nu toți.

O parte dintre ei au dat compania în judecată, argumentând că de fapt o acțiune ar fi valorat 17.62 dolari iar judecătorii le-au dat câștig de cauză.

La o primă vedere, pare o decizie desprinsă din bancurile cu americani proști, care lansează procese din cele mai motive stupide, iar judecători lipsiți de logică le acordă daune record. Partea care m-a dat pe spate e că în realitate acei acționari au cam avut dreptate.

Deși nu pot nega că informațiile din articol îmi provoacă și destul de multă scârbă, fiind vorba de sume imense scoase practic din pix, prin tot soiul de jonglerii financiare care nu produc nimic concret, totul e în același timp și incredibil de fascinant.

În Sapiens - A Brief History of Humankind, Yuval Noah Harari argumenta că finanțele și capitalismul s-au numărat printre factorii care au contribuit decisiv la evoluția umanității. Când auzi de povești precum cea a lui Dell, e greu să nu îl iei în serios.

Acum cât de mult e bullshit și cât de mult e geniu, rămâne la aprecierea fiecăruia. Tot ce pot face eu este să recomand din nou articol. Dacă v-am stârnit interesul, aruncați un ochi pe el, vă asigur că merită: Michael Dell Bought His Company Too Cheaply