Impostor în slujba țării?

Impostor în slujba țării?
Photo by Towfiqu barbhuiya / Unsplash

Am trecut azi, pe autostradă, pe lângă un panou publicitar imens unde era o reclamă pentru Ciucă, "Un ostaș în slujba țării".

Inițial vroiam să râd de el. Ostaș? Poate mai degrabă "osânzaș", fostul premier neavând nici fizicul, nici alura unui militar ci gușița și burta unui gurmand. Apoi am realizat că nu e corect.

Din exterior e greu să îi critici pe alții. Să te menții într-o formă fizică decentă nu e deloc ușor și e cu atât mai greu când nu ai timp pentru asta.

În postura mea, de pârlit, lucrurile ar fi fost mult mai complicate dacă nu lucram de acasă. Ca să îmi pot păstra actualele obiceiuri de alergare dar să și ajung în timp util la birou ar fi însemnat să mă trezesc undeva pe la ora 5-6, să alerg 30 de minute, apoi să fac un duș rapid și să mă pregătesc de plecare, undeva în jurul orei 7-7:30. Sigur, acum aș face probabil asta (de altfel, chiar mă trezesc mai devreme în timpul săptămânii să alerg) dar aș fi putut face asta la început?

Știu cum e să ai un dram de responsabilitate și o căruță de stres. De multe ori, când ajungem în astfel de situații, tindem să facem sacrificii urâte.

Sacrificăm somnul, sacrificăm timpul dedicat sportului sau relaxării.

Sacrificăm timpul petrecut cu gătitul unei mese mai hrănitoare înlocuindu-l cu un fast food mult mai rapid de preparat.

Sacrificăm, cu alte cuvinte, sănătatea. Cu un astfel de stil de viață e inevitabil să nu ajungi mai... rotunjor.

O funcție de general una potențial mai stresantă. De politician la fel. De premier? Clar incredibil de stresantă. Responsabilitatea pe care o ai față de alții, sacrificiile pe care ar trebui să le faci, ți-ar lăsa probabil foarte puțin timp liber pentru a trăi. Dar asta în teorie.

În practică... știm cu toții cum stau lucrurile. Politicieni care chiar să muncească? Generali care să nu fie de carton? La noi mai rar găsești așa ceva.

Deci nu, orișicât mi-aș dori, nu o să mă iau de Ciucă pentru că e gras și nu o să fac miștouri ieftine pe tema asta. Dar îmi permit totuși să îmi pun o întrebare.

Oare are fizicul pe care îl are din cauză că e un erou care s-a sacrificat pentru țară și nu avut timp să se îngrijească de sănătatea sa? Un ostaș în slujba patriei, cum s-ar spune. Sau pentru că e un mâncău leneș care nu se obosește să își miște fundul?

Voi ce credeți?