Il citea pe Kant

Kant era un nume care nu ii spunea mare lucru dar modul in care reactionau celelalte persoane la auzul sau si genul de oameni pe care ii vazuse folosindu-l, l-au facut sa inteleaga ca ar fi ceva de bine. Drept urmare, la fiecare conversatie cauta orice prilej ca sa mentioneze ca l-a citit pe Kant. Oamenii dadeau din cap aprobator, il priveau parca mai altfel, cu mai mult respect, de parca ar fi crescut brusc in ochii lor.

Azi o conversatie la un pahar, maine o mentiune in tramvai, la telefon, ca sa stie si restul calatorilor ca el il citeste pe Kant si incet, incet, a ajuns sa ii curga in vene Kant in loc de sange.

De la un tip oarecare s-a transformat brusc intr-un filozof si a ajuns chiar sa fie considerat un expert in acest subiect. O ducea bine, bine de tot, si o singura data a avut emotii. I s-a facut cunostinta cu un alt expert in Kant, dar cand si acesta a venit cu aceleasi afirmatii ambigue, i-a suras cu subinteles si au plecat amandoi cu insigna de expert intacta.

De-a lungul vietii sale a ajuns sa cunoasca si alti cititori de filozofie. Unii erau cu Nietzsche, altii, mai de moda veche, cu Socrate. Exista chiar si o categorie de oameni mai nationalista, genul de oameni care cred ca tarie ca Adam si Eva se trag din Decebal si Burebista, si ca dacii sunt intaiul popor al lumii, oameni care il citeau pe neaosul Cioran.

Si-au format club, au ajuns prin ziare, pe la televizor, populatia sorbindu-le orice cuvintel de parca ar fi venit chiar din gura lui Kant, Nietzsche, Socrate sau Cioran, si nu prin interpusi.

Apogeul apogeurilor l-a atins atunci cand cineva a inceput sa ii distribuie poza pe Facebook, o poza in care privea ganditor, reflectand probabil la Kant sau la rezultatele din Divizia A, poza pe care era un citat motivational cu obligatoria cratima pusa aiurea. Un clasic in viata, cu alte cuvinte.

A continuat sa traiasca minciuna pana pe ultima suta de metri cand, simtind ca isi da suflarea, si-a chemat colegii filozofi si le-a marturisit ca... de fapt... el nu il citise niciodata pe Kant.

-"Du-te linistit, prietene!" i-au soptit duios acestia. "E in regula... nici nu ai fi avut cum sa il citesti, Kant nu exista, el si restul filozofilor sunt doar inventii menite sa ne ajute sa ne dam mari."

A murit cu zambetul pe buze si constiinta impacata. A avut el o banuiala si i s-a confirmat. A dus o viata implinita chiar si fara sa il citeasca cu adevarat pe Kant.

Ajuns in Rai, unde totul e minunat si posibil, a realizat ca ar fi gresit sa isi inceapa eternitatea fara sa corecteze greselile trecutului. Printr-o minune dumnezeiasca a obtinut un volum de Kant, era exact asa cum ar fi fost daca ar fi existat intr-adevar un Kant.

A rasfoit plictisit primele pagini. Meh. Cu wikipedia divina in brate, a citit rapid ideile principale dupa care s-a dus sa socializeze cu restul ingerilor. A fost primis cu bratele deschise si a devenit instant sufletul petrecerii.

Doar il citise pe Kant.