Hyperloop-ul lui Elon Musk

E usor sa te lasi purtat de val cand auzi ca Hyperloop-ul lui Elon Musk e un proiect ce incepe sa faca pasi pentru a deveni realitate. Citind astfel de stiri mintea incepe sa o zburde pe taramuri fanteziste, imaginandu-si deja inventii revolutionare pentru urmatorii 5, 10, 50 de ani. Simti, mai mult ca niciodata, ca pana la urma previziunile naive din trecut pentru anii 2000 nu sunt chiar o mare prostie si ca, totusi, traim in viitor.

Prin "Hyperloop", Elon Musk si-a imaginat un mijloc futurist de transport. Tuburi pneumatice vor conecta marile orase, calatorii se vor urca in capsule si vor putea strabate un intreg continent in doar cateva ore.

hyperloop
(sursa imaginii: spacex.com)

E un concept desprins parca din filmele S.F., rodul unei minti visatoare si optimiste, dar daca exista o persoana care poate duce la bun sfarsit un astfel de proiect, transformandu-l in realitate, atunci Elon Musk e candidatul perfect.

Fara doar si poate una dintre cele mai marcante personalitati ale secolului 21, Elon s-a numarat printre cofondatorii Paypal, gigantului procesator de plati pe Internet. Deja milionar, prin propriile-i puteri, vanzarea Paypal i-a sporit si mai mult averea, dar nu s-a oprit aici si a continuat sa investeasca in viitor.

Intr-o lume in care masinile electrice erau privite mai mult ca niste curiozitati destinate mai mult targurilor auto, Elon Musk a fondat Tesla Motors, o companie care nu numai ca a facut masinile electrice o alegere viabila, dar a si venit pe piata cu produse inovatoare.

Alaturi de Tesla a pus si bazele SpaceX, o companie ce si-a propus sa transforme calatoria spatiala in ceva mult mai accesibil, prin dezvoltarea de rachete spatiale refolosibile. Si daca tot vorbim de calatorii spatiale.

Cu un astfel de C.V., Elon Musk deja pare a fi un personaj fantastic, desprins mai degraba din benzile desenate decat din realitate. Daca as afla ca noaptea patruleaza strazile din Bel Air in costum de Batman sau ca are o armura ultra-inteligenta tip Iron Man, nu m-ar mira deloc.

([Elon Musk Interview On Spacex, Tesla And His Personal Life](https://www.youtube.com/watch?v=1OSTX176zdc))

Punand lucrurile in perspectiva, e greu sa nu fii entuziasmat cand auzi ca lucrurile incep sa se puna in miscare si pentru Hyperloop:

Hyperloop Transportation Technologies announced today that it has signed agreements to work with Oerlikon Leybold Vacuum and global engineering design firm Aecom. The two companies will lend their expertise in exchange for stock options in the company, joining the army of engineers from the likes of Boeing and SpaceX already lending their time to the effort.

Elon Musk a demonstrat deja ca poate transforma idei S.F. in realitate, timpul ne va confirma daca si Hyperloop va avea acelasi succes precum restul realizarilor sale. Eu unul sunt mai mult decat optimist.

Poate ca viitorul ne va aduce si schimbari climaterice aproape catastrofale (cu certitudine) sau noi conflicte armate la nivel mondial, dar in acelasi timp putem spera si la un viitor mai bun, un viitor in care poate chiar vom trai intr-o societate utopica, cu tehnologie magica, ce ne va face viata mai usoara.