Hell's Foundations Quiver - de David Weber

Hell's Foundations Quiver - de David Weber

În această toamnă a fost publicată mult așteptata Hell's Foundations Quiver, cea de-a opta carte din seria Safehold a cunoscutului autor David Weber.

Safehold continuă povestea ultimelor rămășițe ale omenirii. După ce au pierdut războiul cu extratereștrii Gbaba, un grup de coloniști a supraviețuit pe planeta Safehold. Supervizorii coloniei s-au asigurat ca toți cei treziți din somn să nu aibă nici un fel de amintiri și au pus bazele unei societăți puternic religioase, aflată într-un perpetuu Ev Mediu.

Secretul din spatele puterii bisericii e unul simplu: să prevină dezvoltările tehnologice, astfel încât să nu existe șansa ca inamicii extratereștrii să îi poată detecta. Dar Merlin Atrawes, un android cu amintirile și personalitatea unei foste aparătoare a Terrei, nu este de acord cu acest plan sinistru și pornește într-o tenativă sisifică de civilizare a populației.

Pe parcursul primelor opt volume, Merlin se inflitrează în regatul Charis și îi câștigă încrederea prințului moștenitor Cayleb, devenit ulterior rege. Alături de acesta și de alți aliați, pornesc un război împotriva forțelor corupte a bisericii, aflată într-o mare nevoie de reformare.

coperta "Hell's Foundations Quiver"
Sursa imaginii: Goodreads

Hell's Foundations Quiver continuă povestea dar nu reușește să reintroducă prea bine cititorul. A trebuit să revăd un rezumat al seriei pentru a-mi reaminti tot ce se întâmplase și mi-e teamă că voi repeta acest gest și la apariția următorului volum.

Deși cartea în sine nu e rea și e pe măsura seriei, Safehold e dificil de urmărit pe bucăți. Dacă pe primele șapte volume le-am putut citi unul după altul, experiența e cu totul alta atunci când se întrerupe firul narativ.

E drept, acest lucru e relativ normal dacă e să ținem cont de dimensiunile imense ale cărților. Iar povestea în sine evoluează într-un mod promițător și palpitant, odată reintrat în ritm, Hell's Foundations Quiver reușește să captiveze dar... lucrurile se mișcă prea lent iar personajele interesante din vechile volume încep să dispară din peisaj, în detrimentul unor pasaje episodice legate de desfășurarea războiului. Și infamul George Martin își face fanii să aștepte, dar măcar acolo volumele noi continuă aventurile personajelor (chiar dacă uneori acestea sunt ucise).

Sper ca Safehold să nu o ia pe arătură și să se încheie în maxim trei volume. Oricât de mult mi-ar plăcea, toate au o limită și ar fi păcat ca o serie atât de reușită să rămână incompletă sau să lungească inutil.