Heldom - muzică de vikingi

Heldom - muzică de vikingi

Nu cred că sunt singurul care s-a bucurat de Witcher 3 sau de noul God of War. Printre atuurile ambelor jocuri s-a numărat și coloana sonoră. În Witcher, cel puțin, deși îmi displăcea complet călătoriile cu barca, eram totuși fanul regiunii Skellige strict pentru muzica de fundal. Nu mică mi-a fost surpriza, și nici plăcerea, atunci când am descoperit pe YouTube muzică desprinsă practic de acolo.

Heldom este proiectul lui Janus Predersen, un danez foarte talentat, ce produce o muzică superbă folosind instrumente vikinge autentice. Nu doar că sună foarte bine dar pare ceva ce s-ar fi putut asculta și acum câteva secole.

Muzica lui Heldom (are și pagină de Facebook precum și un linktree mult mai exhaustiv) e atmosferică, ușor întunecată și bună de ascultat în aproape orice context.

Am ascultat întâi piesa Myrkr (Darkness / Întuneric în vechea limbă nordică), mi-a atras atenția și am ținut apoi aproape pentru tot restul zilelor cele două albume deja lansate precum și single-urile noi.

Nu numai că le-am putut ține pe fundal cât am lucrat, ritmurile nici prea alerte nici prea lente fiind ideale pentru a nu distrage atenția dar le-am putut asculta ulterior și în mod dedicat cu o reală plăcere.

În general am muzică pe care o prefer pe fundal pentru că mă stimulează fix cât trebuie și îmi permite să mă concentrez la muncă dar pe care nu o ascult intenționat pentru că nu e chiar atât de interesantă. Și am muzică pe care o ascult cu plăcere, unde îmi prefer să mă bucur de versuri, de ritmuri și de atmosferă dar pe care nu prea o pot asculta pe fundal pentru că îmi distrage atenția. Rareori găsesc formații care pot bifa ambele caracteristici (Summoning e cam singura trupă care îmi vine în minte).

Dacă v-am făcut curioși, puteți găsi mai multe melodii pe pagina de YouTube a Heldom.