Good enough

Asistandu-l azi pe nenea care ne reface instalatia electrica, am avut ocazia sa privesc, fascinat, procesul autentic de cositorire a firelor.

Intr-o instalatie improvizata dintr-o teava si o sarma, ca un fel de pipa din metal, se topea cositor, la caldura unei lampi cu gaz. Cu acest mini-cadelnic plin cu metal incins si lichid se mergea apoi in dreptul firelor iar capetele acestora erau bagate, pe rand, in cositor.

Acum ceva vreme lumea se scandaliza la auzul unei stiri conform careia o locomotiva CFR a cedat (ce surpriza...) iar mecanicul a reparat-o cu o creanga, o sarma, si scotch. Multi s-au aratat indignati de aceasta improvizatie dar, sa fim seriosi, asta e genul de isprava vitejeasca de care MacGyver ar fi mandru.

Ca si meseriasul de azi, cu unealta sa facuta in casa, a facut probabil zeci de instalatii electrice, fara a simti nevoia unui aparat mult mai scump pe care probabil nu si l-ar fi putut permite.

Nu ca as fi de acord cu tigania sau reparatiile facute pe genunchi, ba chiar din contra, dar uneori nu ai cum sa nu admiri ingeniozitatea de care pot da dovada romanii atunci cand nu au materialele necesare.

E un banc destul de vechi, care suna cam asa:

Un fizician, un inginer și un matematician participă în un experiment. Fiecaruia li sa dat câte o cutie cu boabe conservate și au fost încuiați în câte o cameră separată.

Peste trei zile cercetătorii pe rând deschid camerele.
În prima cameră găsesc fizicianul mulțumit, pereții plini de inscripții cu formule și cutia deschisă cu grijă . La întrebarea cum a deschis cutia, a răspuns:

-Pur și simplu am aplicat sarcina în punctele de tensiune critică.

În a doua camera au găsit inginerul, bine dispus și cutia deschisă. La întrebarea cum a deschis-o, a explicat:

-Am adus-o la limita funcționalității.

În camera a treia au găsit matematicianul șezând pe podea, cotelind cutia înainte – înapoi mormăind:

-Presupunem că cutia este deschisă ..., presupunem că cutia este deschisă ..., presupunem că cutia este deschisă …

Daca un roman ar fi fost pus intr-o situatie similara, atunci cand examinatorul ar fi intrat in camera ar fi descoperit ca acesta a improvizat din conserve un resou si un cazan de tuica si si-ar fi vazut bine mersi de viata.