Glamoroasa contributie a comentatorilor de Dota 2

Ceea ce face Dota 2 un veritabil spectacol si un deliciu pentru privitori este contributia unica a comentatorilor.

Nu o sa uit niciodata primele meciuri vazute, undeva dupa ce s-a terminat TI2, in anul in care Na'Vi si iG au disputat marea finala. Lasand la o parte aspectul educativ al meciurilor si strategiile pe care le puteam observa cu atentie, vocea inconfundabila a lui Tobi-Wan a fost cea care mi-a zguduit perceptia despre e-sports.

Un simplu om care descria, uneori urland cu patos, ceea ce se intampla in joc, facea toata diferenta din lume.

Tobi-Wan Dota 2

In momentul de fata se desfasoara a cincea editie a The International si atmosfera este una de sarbatoare. Spre deosebire de meciurile standard online, cele din LAN au un farmec aparte. Fanii urla pe fundal, aplauda jucatorii si fazele spectaculoase, iar tipetele comentatorilor ("Skylar to fall, Liquid are doing it") iti fac inima sa pompeze cu putere!

In mod normal exista doi comentatori. Primul este cel cu rol de hype, comentand faza cu faza ceea ce se intampla, facandu-te sa intri in in zona si decompunand actiuni ce se intampla uneori intr-o fractiune de secunda intr-un sir de evenimente mai inteligibile pentru un spectator neexperimentat.

Cel de-al doilea e adesea mai analitic. Fie un fost (sau actual) jucator profesionist, fie un simplu jucator posedand cunostinte foarte avansate, are rolul de a explica in detaliu ceea ce se intampla: ce e in mintea jucatorilor, ce ii determina sa faca alegerile pe care le fac, care e explicatia unui item cumparat sau unui erou ales.

Cei doi acopera, cu alte cuvinte, atat partea vizibila cat si cea invizibila a unui meci.

Cu anumite ocazii mai importante si LAN-uri mai maricele, apar si panouri profesionale de analisti care, asemeni altor sporturi cu mai multa traditie, preiau fraiele intre meciuri sau in pauze, dezbatand fiecare faza sau fiecare decizie.

The International 5 Analyst Panel

Ofera un contrast placut si o pauza bine meritata de la meciul normal, mult mai galagios, mai ales cand se aud si fanii pe fundal, si alaturi de comentatori fac totul mult mai glamoros.

Sa nu uitam nici de comentatori. La Ti3, Kaci Aitchison, o prezentatoare de stiri din Seattle, a reusit sa castige dragostea tuturor fanilor Dota 2 prin interviurile foarte reusite pe care le-a luat jucatorilor, interviuri ce au permis spectatorilor sa inteleaga mai bine ce se intampla si sa isi cunoasca idolii.

Kaci Aitchison - Interviuri Dota 2
(sursa imaginii: ongamers.com)

Fara toate aceste aspecte, meciurile profesioniste de Dota 2 nu ar fi avut chiar acelasi farmec si nu ar fi fost mai mult decat niste evenimente de nisa. Dar acum exista.

Viitorul e aici.

We real sports now!