Ghinion de nume

Ghinion de nume

Marioara Muscă, ca toate femeile din cale afară de religioase, avea și ceva mai mult de un strop de trufie în ea. Când a aflat că va avea un fiu știa că îi va pune un nume de sfânt, dar nu vroia nici comun, ca Arsenie sau Gavriil. Așa că într-o dimineață fatidică de joi, veni pe lume micuțul Elonie Muscă.

Săracul copil n-a avut parte de o copilărie ușoară. "Elonie" era un nume atipic iar copii tind să fie răutăcioși dar cel mai mult a avut de suferit din cauza numelui de familie. I s-a spus "țânțar", "bărzăune", "gândac" până când s-a integrat în sfârșit în colectiv și a devenit aproape alintat ca "musculiță".

Când a intrat la liceu și a avut parte de noi colegi era deja pregătit pentru poreclele entomologice. A fost luat însă complet prin surprindere de un set nou de miștouri.

Aparent, era un domn prin America, de îl chema aproape ca pe el: Elon Musk. Nu știa exact cine e, ceva cu calculatoarele, avea o firmă de ciocane sau tesle, din ce prinsese din frânturile de glume făcute de colegii săi. Neavând calculator acasă și nici măcar telefon, maică-sa afirmând că sunt uneltele Satanei, nu prea era la curent cu se întâmplă în lume. Dar a fost picătura care a umplut paharul.

Putea să se obișnuiască cu glumele cu muște dar acum că mai intrase și o celebritate în ecuație era clar că Elonie urma să fie bântuit de numele său straniu pentru restul vieții. Așa că începu să pună bani deoparte ca la 18 ani să se emancipeze și să își schimbe numele.

Își făcuse un calendar în care bifa fiecare zi și cu fiecare semn se vedea mai aproape de ziua în care urma să aibă un nume normal. Fără Elonie, fără Muscă, fără glume pe seama lui. Urma să fie glorios!

De îndată ce a devenit major, s-a înființat cu promptitudine la serviciul de evidență al persoanelor, ca să vadă ce acte îi trebuie. Se ferise până atunci să se intereseze de subiect, nu care cumva să descopere coana Marioara ce dorește să îi facă odrasla. Ar fi scos flăcări pe nas dacă ar fi realizat blasfemia care urma. Să renunțe al ei Elonie la numele de sfânt? Atât i-ar fi trebuit!

Și se uită al nostru Elonie pe aviziere până găsi lista care îl interesa. Avea nevoie de:

  • o cerere tip
  • actul de identitate
  • certificatele de naştere şi căsători
  • procură specială, autentificată conform prevederilor art. 72 alin. 6 din H.G. nr. 64/2011 (pentru depunerea documentelor privind schimbarea numelui de familie şi / sau prenumelui din … în …. precum şi pentru ridicarea dispoziţiei de schimbare a numelui de familie/prenumelui şi ulterior pentru solicitarea şi ridicarea certificatului de naştere/căsătorie corespunzător)
  • taxă – 50 lei

Banii îi avea, de documente putea să facă rost dar bucata cu procura l-a blocat. Schimbarea numelui de familie și prenumelui din... în...??? Elonie realiză cu groază că în toți acești ani nu s-a gândit în ce să își schimbe numele. Trebuia să aibă mare grijă, să nu ajungă din lac în puț.

"Să vedem", se gândi el. "Nu mai vreau să mă cheme Elonie, dar nu vreau nici un prenume normal, ca Ion sau Vasile, și nici ceva exotic, ca Jean sau Nicholas."

"Știu!", concluzionă după o scurtă pauză. "Marc - e un nume fix la mijloc, nici chiar de la țară, ușor de străin dar nu foarte."

Cu prenumele stabilit, urma numele de familie. "Hmm", se gândi Elonie. "Ar trebui să fie ceva ce îmi place mie. Nu vreau să fiu nici Ionescu sau Popescu dar nici ceva de care să se facă mișto."

"Zahăr!", concluzionă el după o altă pauză. "Zahărul e bun și dulce și dacă vor dori pe viitor colegii să mă poreclească vor trebui să îmi spună dulceață. Fetelor le va plăcea asta, hehehe.", zâmbi Elonie pe sub mustață.

Se apucă să completeze cererea și fix înainte să o semneze fu lovit de o lovitură de geniu. Dacă tot devine rebel și își sfidează mama, să o facă până la capăt. Ce tot zicea ea mereu? Că evreii sunt dușmanii creștinismului și vor arde în flăcările Iadului? Că evreii formează un cabal secret, controlează lumea și se sprijină între ei ca să acapareze lumea?

Suna perfect! Dacă își făcea numele să sune mai evreiește își enerva și mama și, cine știe, poate chiar avea dreptate cu conspirația. Dacă îi păcălea pe evrei să creadă că e de-al lor și îl ajutau să avanseze în viață?

Clar, era planul perfect!

Elonie Muscă completă cererea și depuse toate documentele necesare. Urma să scape în sfârșit de sub umbra lui Elon Musk. Gata cu glumele, gata cu apropourile. De acum urma să fie un simplu anonim, cu un nume obișnuit:

Marc Zahărberg.