Generation gap

Am călătorit azi spre Ploieși, înarmat cu setul călătorului singuratic modern: o tabletă, un Kindle și un iPod. Cu o cască în ureche, mi-am scos tableta și mi-am început tabieturile internautice zilnice.

Pe scaunele de lângă mine, trei bătrâni: un cuplu și un nene pătruns de un spirit profund gregar. Îl aștepta o călătorie lungă iar cheful său de vorba se revărsa asupra vecinilor.

Discuțiile purtate erau atât de interesante și de captivante precum știrile meteo într-o zi de toamnă și la fel de adormitoare precum sunetul picăturilor de ploaie. Medicamente luate, informații de natură medicală mult prea private și amintiri personale din trecut. Genul de discuții pe care le poți ignora cu succes, nu numai că nu pierzi nimic interesant, dar eviți să îți încarci creierul cu informații inutile.

La un moment dat domnul din stânga mea gesticulează către tableta mea, criticând tineretul din ziua de azi, lipit de calculatoarele lor. Pentru că da, e mult mai productiv să vorbești despre pastile cu oameni banali pe care cel mai probabil nu îi vei mai revedea niciodată.

Mi s-a părut interesant dar și ușor tristă lipsa de adaptare la prezent. Ca un reprezent al tineretului din ziua de azi (deși nu pentru mult timp), mi-e greu să înțeleg de ce ai simți nostalgie pentru vremuri în care erai forțat să inițiezi o discuție cu persoana de lângă tine pentru a omorî mai rapid timpul. Pentru că, să fim serioși, șansele de a întâlni pe cineva interesant în tren sunt la fel de mari ca șansele ca trenurile CFR să nu aibă întârziere pe distanțe mari.

Tehnologia modernă îți permite să îți omori timpul într-un mod mult mai plăcut. La dus am citit din povestirile fascinantului Feynmann, în special amintiri despre modul în care a dezlegat misterul din spatele exploziei navetei Challenger, iar la întors am mai lucrat puțin la un proiect personal.

Mai deplorabilă mi se pare situația bătrânilor. Nu de alta, dar pot numi sute de lucruri mai utile, mai interesante și mai productive decât a discuta cu necunoscuți în tren despre medicamente.