Eminescian

Pe langa plopii fara sot, adesea trecea lumea, iar toti trecatorii il evocau pe Eminescu, lansandu-se in discutii semi-culte despre pozie, romantism si ajungand chiar pana la conspiratii legate de moartea poetului.

Plopii nu apreciau insa acest lucru. Se simteau ignorati, se simteau umbriti de faima eminesciana si nimeni nu ii aprecia pentru ei insisi, pentru aspectul lor estetic, pentru umbra, pentru oxigen. Aveau si ei un rol important dar natura nu i-a inzestrat cu gura sa isi verse of-ul, asa ca plopii fara sot isi duceau cu amaraciune traiul...

Intr-o noapte, somnoroase pasarele s-au adunat printre ramurelele plopilor, pregatite de o noapte odihnitoare.

-“Somnoroase pasarele / pe la cuiburi se aduna / se ascund prin ramurele / noapte buna”, incepu sa recite unul dintre trecatori, un fan inrait al poetului, ce trecea adesea pe langa plopii fara sot.

Plopii toti il cunosteau, dar pasarile nu l-au cunoscut, atunci vazandu-l pentru prima oara.

Cine este oare acest strain care insinueaza ca am avea cuiburile aici? s-au intrebat ele.

Sa fi fost oare un ornitolog care le spiona existenta? Poate vreun pervers amator de pasarele? Sau, varianta cea mai oribila, poate vreun gurmand amator de tocana de vrabiute??? Si-au inceput sa ciripeasca zgomotos, apostrofandu-l pe naivul trecator, ce habar nu avea ce se intampla.

Luceafarul, obosit si neputand sa adoarma, cobori in jos alunecand pe o raza, sa vada ce se petrece si sa identifice sursa zarvei. Isi lua preventiv cu el o naframa in varf de bat, in semn de pace, nu cumva sa nimereasca niste scandalagii pusi pe harta.

Vazandu-l, plopii si pasarelele au privit la dansul, dar nu cu dispret ci cu compasiune. Uite inca o victima a monstrului de Eminescu! si-au spus. Stiau deja ce vroia: buna pace! L-au primit in sanul lor cu bratele deschise, l-au infofolit bine intre pene, caci stiau cat de rece e nemuritorul Luceafar, si-au adormit cu totii. Au visat plumb si noaine de negru, ca sa mai schimbe peisajul.

Doar izvoarele suspina... pe ele nu le baga nimeni in seama