Două vorbe despre educație

Am început să citesc From Dawn to Decadence: 500 Years of Western Cultural Life, 1500 to the Present, opera istoricului Jacques Barzun, ce reușește să prezinte într-un mod surprinzător de captivant istoria culturală a civilizației vestice, începând cu anii 1500.

Nu am de gând să insist asupra cărții, este fascinantă dar îi voi face probabil un review după ce o termin. Pe scurt, sunt prezentate personalitățile, curentele culturale și evenimentele majore din trecut, precum și modul în care acestea se interconectează și se influențează reciproc.

La un moment a fost adus în discuție un ceh pe nume Jan Amos Komensky, cunoscut mai degrabă forma latinizată a numelui său: Comenius.

Comenius, hmm, Comenius... numele îmi suna teribil de cunoscut dar nu puteam pune punctul pe i. Ros de curiozitate, devenind deja ușor frustrant lapsusul, am continuat să citesc.

Comenius a fost un pedagog celebru. Poate chiar pedagogul. Considerat părintele educației moderne, el a fost cel care a introdus manualele ilustrate, scrise în limbile native ale elevilor, spre deosebire de cele clasice în latină și a aplicat tehnici de studiu mult mai eficiente cum ar fi introducerea treptată a noțiunilor noi sau dezvoltarea gândirii logice față de memorizare. De asemenea, a promovat și egalitatea de șanse în materie de educație atât pentru copiii săraci dar și pentru femei.

Luminița mi s-a aprins atunci. Da, știam cine este Comenius și îi cunoșteam realizările, însă nu făcusem deloc conexiunea cu numele. De ce?

Într-un mod sadic de ironic, am aflat de Comenius în timp ce îmi ajutam prietena, pe atunci studentă la pedagogie, să își facă "temele". Pentru puncte bonus, unul dintre profesori oferise studenților posibilitatea de a traduce din engleză o carte despre Comenius. Urma să o folosească pentru a publica la rândul său o lucrare de cercetare, stil Ponta.

La 1600, în secolul căruțelor, pe vremea când oamenii credeau că soarele se învârte în jurul pământului, Comenius inventa practic pedagogia. În pe undeva prin 2010 în schimb, în cadrul unui master de pedagogie, o studentă și prietenul ei traduceau mecanic pasaje din engleză, cu scopuri "educative".

Sunt convins că în noaptea aceea Comenius s-a răsucit în mormânt.