Dota2 va lua cu asalt lumea

In momentul in care scriu acest post astept sa inceapa un meci de Dota2 pentru a-mi incheia ziua intr-o maniera relaxanta.

Cred ca sunt aproape 10 ani de cand am inceput sa joc Dota, in timpul liceului. M-a pasionat inca de pe atunci si m-a lasat cu multe amintiri placute dar nu as fi crezut vreodata ca voi ajunge sa fiu un consumator avid de meciuri de Dota.

Totul a inceput cu TI2 (The International 2), in care s-au confrunat Na'Vi si IG in marea finala. Nu imi mai amintesc exact circumstantele dar cert e ca am inceput sa urmaresc meciuri in timpul pauzelor si m-a atras faptul ca erau comentate, exact ca in cazul sporturilor "adevarate".

Ca jucator dornic sa devina mai bun, pe langa valoarea lor ca divertisment, aceste meciuri comentate aveau si un rol educativ. Puteai afla cum gandesc jucatorii profesionisti, de ce aleg anumiti eroi, ce item-uri aleg sa cumpere, in ce mod isi combina abilitatile si asa mai departe.

Daca din punct de vedere mecanic (apasatul pe taste si miscatul de mouse) sunt, in cel mai fericit caz mediocru, meciurile mi-au permis sa devin mai bun dezvoltandu-mi abilitatile strategice. Acesta este, de altfel, si motivul pentru care imi place atat de mult Dota 2: e o combinatie perfecta intre abilitati fizice si abilitati tactice. Ok, nu nimeresti last hit-uri, nu ai reflexe de felina dar stii unde sa amplasezi un ward, intuiesti care ar putea fi urmatoarea miscare a inamicului sau cel mai bun moment de a ataca.

Ignorand insa acest aspect, Dota are valoare ca e-sport. Despre e-sports am mai scris, cred ca acesta este viitorul, dar nu orice joc are potential pentru a fi popular.

Poate cel mai important avantaj este ca, in mod paradoxal, Dota2 este un joc dificil de invatat. Sunt atat de multe concepte de retinut incat odata prins de microb, e greu sa nu devii din ce in ce mai pasionat. Intelegi altfel meciurile si incetezi sa devii un simplu spectator. Iti dai cu parerea legat de ce s-ar putea intampla, iti faci scenarii, cantaresti fiecare decizie din joc si te gandesti cum ai fi putut proceda iar un meci te prinde si aproape te transporta in univers. De multe ori am urlat involuntar sau am aplaudat instinctiv dupa o faza spectaculoasa, trezind in mine sentimente asa cum nici un alt sport nu a mai reusit.

Poate o fi si meseria mea de vina ca sunt mai atras de un joc de calculator decat de unul clasic, dar nu as zice. Am jucat cu placere si mult fotbal in copilarie, m-am uitat si la meciuri de fotbal dar degeaba, mi s-au parut mereu plictisitoare.

Dota e diferit. Inca nu este ceva teribil de profesionist. Este in continuare un domeniu dominat de cei pasionati de joc si e greu sa nu te prinda cand esti inconjurat numai de iubitori ai Dota2, persoane care au facut multe sacrificii pentru aceasta pasiune, ignorand adesea aspectul financiar. Este valabil atat pentru jucatori cat si pentru cei de pe margine: comentatori, organizatorii de competitii, managerii si chiar si oamenii din comunitate.

De asemenea, dupa cum remarca un coleg de munca, om casatorit, cu copil, Dota 2 "e un joc serios". Spre deosebire de alternative precum League Of Legends, grafica, mitologia si modul de joc din Dota sunt ceva mai... sumbre. Se adreseaza in mod special persoanelor mai mature, lucru ce confera o legitimitate mai mare acestui sport.

E un joc frumos Dota2, atat de vizionat, cat si de jucat. Deja a atins un nivel fenomenal de popularitate si in cativa ani presimt ca va lua cu asalt lumea.