Divele si Carrefour

Mare tragedie, mare azi. Carrefour a dorit sa isi schimbe agentia de publicitate si a organizat un "pitch" (licitatie), la care a invitat cateva zeci de agentii, aproape pe toate.

Horror, publicistii s-au simtit insultati.

“Mă simt insultat, umilit, luat în bătaie de joc”, a spus Robert Tiderle, creativul care conduce agenția Papaya Advertising.

Daca statul roman ar organiza o licitatie, mi-ar placea sa participe toate firmele din domeniu, pentru a creste sansele ca rezultatul sa fie unul corect si cinstit, si toata lumea sa aiba ocazia sa faca o oferta cat mai buna.

De la o firma privata nu pot avea aceleasi pretentii, dar mi se pare un lucru bun ca au decis sa invite cat mai multi candidati. Parca e usor cam dubios ca unii se simt insultati de concurenta.

Au existat, ce e drept, si erori de tact din partea Carrefour.

mi s-a părut cu adevărat scandalos că au arătat literalmente întregii industrii campaniile făcute cu agenţia actuală şi că s-au plâns că sunt „plictisitoare”. Adică s-au dezis de parcă Publicis – altminteri o agenţie serioasă şi cu rezultate – a lucrat singură pe brand în toţi anii ăştia. De parcă cei din agenţie au gandit singuri produsul de marketing Carrefour, s-au briefat singuri şi şi-au aprobat singuri ideile

Mi se pare interesant cum gandesc agentiile de publicitate.
Corect, o agentie nu decide singura directia pe care o urmeaza o firma, dar ea este cea care propune sugestiile. Daca ofera numai sugestii plictisitoare, poate iesi ceva interesant din asta? Poate bat campii, dar in domeniul asta nu cred ca rezilierea contractului e o solutie, sunt prea multi bani la mijloc. Nu poti sa te trezesti "ba, astia propun chestii prea plictisitoare, hai sa renuntam si sa chemam altii".

E o industrie in care se invart foarte multi bani si, inevitabil, apar si multe fitze. Parca e cam ciudat cand oamenii se simt deranjati de prea multa concurenta si vor sa se uneasca, in semn de solidaritate. As zice mai degraba sa fie solidari cu adevarat si sa se asigure ca au toti sanse egale.

L-am rugat pe un coleg, mult mai cunoscator intr-ale marketing-ului, sa imi explice mai multe lucruri si da, concluzia asta ar fi, ca sunt multe orgolii in industria asta, si multe persoane care se cred mai importante decat sunt. Dar deh, ce sa ii faci.

Cred ca exista o explicatie mult mai logica pentru acest scandal. Invitatilor le era pur si simplu foame, si se stie ca atunci cand iti este foame, te transformi intr-o diva.