Despre lectura si carti - partea II

Continuand ideile din postul precedent, in societatea de astazi, lectura este, intr-un mod ciudat, supraestimata ca importanta, iar asta vine de la unul care citeste cateva carti pe luna. Nu stiu daca e chiar atat de sanatoasa promovarea ideii de lectura pentru cultivare. Face cititul sa para o ocupatie mai snoaba decat este.

Citesc pentru ca imi face placere acest lucru si desi sunt un aprig sustinator al beneficiilor acestui "sport", poate ca ar fi util sa o lasam mai moale cu "citeste o carte", ca sa fii neprost. Poti la fel de bine sa citesti un articol pe internet sau sa urmaresti un documentar sau o conferinta stiintifica.

O parodie recenta, foarte reusita de altfel, vazuta la zoso prezinta cateva motive foarte plauzibile pentru care oamenii nu citesc. Farmecul unei carti consta, cel putin pentru mine, in faptul ca te ajuta sa te desprinzi de realitate.

Cand citesti esti doar tu si cartea. Daca reusesti sa ignori zgomotele si posibila agitatie din jur, ai sansa sa calatoresti in alta lume. Stiu ca probabil e o expresie fumata, dar asta e adevarul. Citesc preponderent S.F.-uri si fantasy iar experienta e una de nedescris.

Daca m-ar intreba cineva de ce citesc, i-as raspunde pentru ca imi place. Iar daca m-ar intreba de ce sa citeasca si el, i-as spune pentru ca s-ar putea sa iti placa si tie. Nu ca sa fii mai cult sau mai destept ci pur si simplu de a te relaxa, dar altfel.

Spre deosebire de holbatul la emisiunile de prost gust, o carte te pune cel putin pe ganduri. Chiar daca citesti novelizarea seriei "Suleiman Magnificul", cumparata cu ziarul Clickbertatea Nationala, o faci singur. Doar tu si gandurile tale. Si, incet-incet, incep si ideile sa isi faca aparitia.

Iti imaginezi sultanul si cadanele sale si incepi sa te intrebi oare cum era viata pe atunci. Or fi fost si romance printre cadane? Dar oare sultanul ce parerea avea despre Romania? Dar oare prin Romania ce se intampla in perioada aia? Hmm, dar oare nu ai putea sa citesti si o carte despre Romania dupa ce o termini pe aceasta, ca sa gasesti raspunsul?

Cand vizionezi un film sau serial nu poti sa faci asa ceva, Nu apuci sa te gandesti la nimic pentru ca urmeaza scena urmatoare. Dupa care publicitatea. Cand hmm, trebuie sa mergi la baie. Si nu mai ai seminte. Sau popcorn. Si vrei sa faci popcorn dar descoperi ca nu mai ai ulei. Si iti aduci aminte de Daniela Gyorfi care isi cumpara mult ulei. Da chiar, oare ce mai face Daniela Gyorfi? Si cauti pe youtube maneaua aia pe care o canta ea.

Desigur, glumesc acum, dar chiar si asa, parca nu e ceva mai bine cand citesti o carte?

Ne plangem ca romanii nu citesc. Normal ca nu citesc cand li se baga pe gat destule romane plicticoase, care le trebuie la ora de romana, si li se spune ca le va trebui in viata sa stie caracterizarea taranului din Morometii. Sa citeasca, pentru a fi mai culti. Iar adolescentul, total conformist si inteligent, lipsit de rebeliune la acea varsta, citeste tot cu drag si spor!

Ar fi timpul sa o lasam mai moale, sa citim pentru placerea de a citi si sa recomandam carti pentru placerea pe care acestea o aduc.