Cum știi dacă îți place metalul?

Cum știi dacă îți place metalul?
Photo by Diane Picchiottino / Unsplash

Chiar dacă eu unul sunt fan al genului și ascult aproape toate formele de metal cu plăcere, recunosc că nu e pentru oricine. Cu toate formele lui diferite, cu toate genurile și subgenurile pe care le acoperă, pur și simplu e posibil să nu îți placă. Dar cum să determini asta fără să asculții zeci sau chiar sute de piese potențial neinteresante?

Mai în glumă, mai în serios, prin playlist-ul meu s-a strecurat cumva Metal - The Song! O melodie atât de metal, de generică dar și specifică în același timp încât pare generată de AI.

Ok, glumesc, și poate că remarca mea e prea răutăcioasă mai ales că melodia în sine e foarte reușită și vine de la o formație talentată. Dar piesa chiar e foarte reprezentativă pentru metal, la modul general.

Priviți, sau mai bine zis ascultați: Dark Moor - Maid of Orleans

Ritmuri energice? Bifat.

Solistă cu voce puternică? Bifat.

Aspecte simfonice? Bifat.

Tematică metal, despre bătălii, săbii, trădări, etc.? Bifat.

Practic poți să asculți melodia și să îți faci o impresie despre metal la modul general.

Ți-a plăcut energia de la chitară? Bagă niște power metal sau speed metal. Ai fi vrut să fie mai dură? Există death.

Ți-a plăcut vocea solistei? Bagă niște gothic sau symphonic metal.

Vrei ceva mai întunecat? Te duci spre black. Mai sumbru? Doom.

Deși melodia în sine e bună nu e excepțională (sau poate că a fost când a apărut, are peste 20 de ani). Reușește în schimb să capteze perfect spiritul muzicii metal. Dacă o asculți și nu trezește absolut nimic în tine atunci e clar, e cazul să treci la alt gen de muzică, în metal nu vei găsi nimic să îți placă.