Cum se fac banii la frizerie
Am ajuns la perioada aceea din an în care mă tund și fac trecerea de la plete lungi strânse în coadă la o tunsoare standard, de până în umeri. Clișeul cu frizerul bătrân care te ține de vorbă și îți povestește vrute și nevrute o fi fost el valabil pe vremuri dar experiența mea din ultimii zece ani a fost cu frizerițe care te întreabă doar detalii legate de tunsoare. În rest, liniște și pace. Și ce alt mod mai bun de a omorî timpul în situația asta decât să te uiți pe pereți?
În timpul reprizei de studiat varul, plictisit de etichetele de pe sticlele de șampon și săpun, cu toate periile numărate și măsurat chiuveta din ochi, am trecut la lista de prețuri și am observat un detaliu foarte curios.
O tunsoare clasică? 40 de lei. Una modernă? 45 de lei.
Diverse operații la nivel de barbă, cum ar fi bărbierit clasic, contur, întreținere sau vopsire? Între 20 și 25 de lei.
Tuns perciuni? 5 lei
Tuns mustața? 5 lei
Tuns păr din urechi? 5 lei
Ca bărbat sunt perfect conștient de faptul că dacă sunt suficient de norocos și am grijă de sănătatea mea, o să ajung la o vârstă la care o schimb grija tunsului părului din cap cu grija tunsului părului din nas și urechi.
E ușor îngrijorător, nu o să mint, faptul că pentru părul din nas nu există alternative dar înțeleg dificultatea. E un serviciu mai intim... părul din nas ți-l tunzi poate la saloane care fac epilare braziliană. Dar părul din ureche?
Mi s-a părut dubios că e la același nivel cu tunsul mustății. O mustață nu e de colea. E un simbol clasic al masculinității, are competiții dedicate și o tradiție de mii de ani. O fi păr puțin dar trebuie ceva skill și dedicație acolo. Părul din ureche, în schimb? Bagi aparatul, bâzz, bâzz, schimbi urechea, bâzz, bâzz și gata.
E o operație pe care ar trebui să îți fie grijă să ceri banii. Ceva oferit gratis atunci când faci altceva la frizerie: tuns, bărbierit, aranjat sau alte operațiuni similare. Iar la final ți se curăță un pic și timpanele, cum îți mai dau și supermarket-urile cartonașe bonus. Și atunci de ce să ceri 5 lei? Apoi mi-a picat fisa.
Îi agăți de mici! Le faci tunsori cum e la modă, de broccoli, le aranjezi bărbițele și tot ce se mai poartă la un preț competitiv, poate chiar în pierdere. Și apoi, când ai fidelizat clientul, în loc să îți faci griji că poate chelește și nu are ce să tundă, aștepți frumos să îi crească părul din ureche și numeri cum intră practic banii gratis în casierie.
Chapeau, frizeriilor, chapeau!