Conspiratia euro

Salariul meu este destul de standard, ca salariu. Este platit in intregime, la inceputul lunii, si este practic in euro, convertit in lei in ziua de plata, la cursul de schimb de atunci.

Uneori pierzi, alteori castigi, in functie de cursul de schimb. Cel mai adesea insa cursul scade inainte de salariu. Chiar zilele trecute euro se apropia vertiginos de 4.5 lei, undeva pe la 4.48, dupa care a inceput sa scada spre 4.44.

In fine, nu am un salariu fabulos ca acest maruntis rezultat din cursul de schimb variabil sa se simta efectiv. Dar e foarte interesant cum valoarea acestuia tinde sa se stabilizeze spre ziua de salariu.

As spune ca cineva, acolo “sus”, se joaca de-a schimbul valutar in timpul luni. Se cumpara ieftin, se vinde scump, se obtin milioane din pix dupa care, cand se apropie ziua de salarii, se strang jucariile iar cursul revine la valori normale.

Desigur, e doar o gluma, desi sunt sanse sa existe si un sambure de adevar. Un singur lucru e cert, pentru mine e mai intelept sa nu mai urmaresc astfel de cifre. Cursul de schimb conteaza doar in ziua de salariu. In rest… praf in ochi si o paine pentru analisti.