CFR, monument de punctualitate

CFR, monument de punctualitate

Când vine vorba de minute de întârziere, trenurile CFR au mai multe decât au cartelele minute gratuite în rețea. Poți începe orice glumă cu "un tren intră la timp în gară" și efectul umoristic e garantat.

Îmi aduc aminte când, pe vremea când mergem săptămânal cu trenul, personalul cu care ajungeam eu avea în mod constant 10 minute întârziere. Soluția CFR-ului? A mutat ora la care trebuia să ajungă cu 10 minute mai târziu.

băieți deștepți, ceferiștii
Băieți deștepți, ceferiștii

Să trecem totuși la fapte, dacă le mai critic mult punctualitatea o să ajung să povestesc ce mi s-a întâmplat fix când ajunge trenul în gară.

Într-o frumoasă seară de vineri, cireașa din vârful unei săptămâni lungi și obositoare, am plecat să îmi vizitez părinții alături de Alex, prietena mea. După ce am cumpărat, în prezent, biletele de la automate, am revenit la normalitate, cu 50 de ani în urmă, în momentul în care am verificat tabela de întârzieri: zeci de minute peste zeci de minute, mai puțin la al nostru.

intarzieri-cfr
poza e mai veche dar cam așa arăta tabela

"Păi da", îi spun eu lui Alex cu aerul unuia care se pricepe, "alea vin pe altă rută. Al nostru sosește de la Constanța, suntem bine."

Și stăteam într-adevăr bine. Era în jur de 19:00, trenul nostru trebuia să sosească, teoretic, la 19:27 iar la 20:05 să plece iarăși pe șinele încinse de la linia 13. Cu toate acestea, ceva mă rodea... Fix trenul nostru, care venea hăăăt de la Constanța, să nu aibă întârziere? E lucru știut că pe distanțe mai lungi de o aruncătură de băț trenurile CFR nu ajung niciodată la timp.

Trec minutele, se apropie ora de 19:30 și, stupoare!, trenul nostru e anunțat dar la linia 11.

Incredibil, îmi zic în sinea mea, s-a întâmplat un miracol. Purcedem spre peron, așteptăm, așteptăm și așteptăm și... nimic. Îngrijorat, mă întorc la tabela cu Sosiri / Plecări să verific statusul. Și ghici ce? Se anulase linia 11 pentru trenul meu iar sosirea de la 19:27 primește 105 minute de întârziere. Da, 105...

Dar nu trece nici măcar un minut și descopăr că pot răsufla ușurat: întârzierea de 105 minute scade la o valoare rezonabilă de doar 15.

Trec cele 15 minute, trenul tot nu e anunțat, dar crește întârzierea la 30 de minute.

Trec cele 30 minute, trenul tot nu e anunțat, dar crește întârzierea la 45 de minute.

Trec cele 45 de minute...

Între timp, verificând pagina de Facebook a CFR, descopăr că trenul cu pricina a avut probleme, a rămas în câmp ore bune, într-o caniculă insuportabilă și fără aer condiționat. Se menționa printre altele și că trenul cu care urma să plec eu va avea cam 105 de minute întârziere.

Screen-Shot-2017-07-31-at-22.33.21
sursa

Am două teorii. Prima ar fi că angajații CFR erau prea ocupați să posteze pe Facebook ca să își anunțe și colegii că trenul va avea întârziere.

A doua e că undeva în spatele pupitrului de comandă, un ceferist bătrân îl învăța pe un tânăr padawan tehnici de control al maselor și de calmare a călătorilor nervoși.

Jap!, i-ar fi dat una peste ceafă când învățăcelul a afișat întârzierea știută de 105 minute.

"Ce faci, bă, băiatule, vrei să ne omori pe toți? Ne linșează călătorii! Du-i și tu cu zăhărelul, 15 minute acum, 15 minute mai încolo..."


După ce am stat vreo două ore în gară, ca aurolacii, am putut pleca și noi și ne-am consolat cu faptul că trenul avea aer condiționat. Măcar atât.

Asta se întâmpla fix acum două săptămâni. Și-mi șade de atunci postul acesta pe vârful degetelor dar deh, dacă trenurile întârzie eu de ce m-aș plânge despre asta la timp?