Cel mai bun programator

Am avut o revelație. Programatorii (printre care mă număr și eu) sunt niște neștiutori care realizează lucruri pentru alții mai neștiutori decât ei.

Utilizatorul final e cel mai ignorant dintre toți. Vrea să citească, de exemplu, știrile pe Internet și intră pe un site. Programatorul este evident mai deștept decât el, știe să folosească puterile HTML, CSS și Javascript și sa creeze site-ul în cauză.

Dar programatorul acesta e prea prost ca să poată desena literele pe ecran. Nu știe cum să facă un pătrat, nu știe cum să forțeze sistemul să genereze caracterele necesare. Cunoștințele sale sunt limitate.

Alți programatori, mai deștepți, au inventat HTML-ul și limbajele adiacente, ce îi permit acestuia să pună greul în cârca browserului. Au habar de mult mai multe decât primii și au putut implementa un limbaj care să le permită celor de dinainte să controleze sistemul de operare.

Dar nici acești programatori nu au idee cum să facă acel limbaj de bază, pe baza căruia se construiesc sistemele de operare, cel care citește informațiile de la hardware și cel care controleaza hardware-ul. Sunt neștiutori și au nevoie de alte persoane care să o facă în locul lor. Persoane mai inteligente, evident.

La rândul lor, nici ultimii programatori nu sunt chiar atât de tobă de carte. Au oare idee cum să construiască un monitor? O tastatură? Un circuit?

E un cerc vicios în care mereu apare cineva mai deștept. Iar dacă o luăm încetișor și sistematic în jos, descoperim că cel mai bun programator din istorie a fost cel care a pus primul mâna pe o piatră.