Ce facem cu poluarea...?
Ieri, 16 februarie 2022 (miercuri), aerul din București a fost mai poluat ca de obicei. Inutilul ministru al mediului a dat vina pe vânt, condiții meteo și alte aberații, ca de obicei. Aiurea!
Locuind într-una din zonele afectate, am constatat de marți (15 februarie) un miros dubios în aer și o atmosferă greu respirabilă. După doar o zi, situația s-a agravat considerabil. Am ieșit pentru un antrenament de alergare de 50 de minute și încă de la primii pași am simțit că mi-e foarte greu să respir. După 25-30 de minute, coincidență sau nu, am devenit rapid mai obosit ca niciodată. Am trecut de mult de stadiul în care o alergare de o astfel de durată să mă epuizeze, bolnav nu par să fiu... capitală într-un picior, ghici aer poluat ce-i?
Bomboana din vârful colivei (sau musca din vârful rahatului, în acest context) a venit cam la o oră distanță. Am ieșit cu prietena și cele două potăi la plimbarea noastră de seară prin cartier. 1.5 kilometri, 20 de minute, ca de obicei. Ajunși acasă, după ce ne-am schimbat prietena m-a rugat să îi miros părul: duhnea a cauciuc ars, ca și cum ar fi stat toată ziua în fum.
Ce zice ministrul? Să vedem:
În seara zilei de marți, 15 februarie, începând cu ora 21.00, la nivelul întregii țări, concentrațiile de particule în suspensie au crescut progresiv, emisiile de poluanți acumulându-se la nivelul solului din cauza existenței unor condiții meteorologice extrem de nefavorabile dispersiei. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, mișcarea aerului pe orizontală a fost extrem de redusă, ceea ce a determinat condiții de calm atmosferic pe spații destul de extinse, iar pe verticală direcția de deplasare a fost de sus în jos, pe fondul presiunii atmosferice ridicate, a umezelii relative a aerului, în general, ridicate și a formării unui strat de inversiune termică, astfel încât efectul a fost cel al unui ”capac” care a împiedicat dispersia poluanților pe timpul nopții.
Deci problema nu e că se ard cauciuri ci că nu se poate dispersa fumul, grație condițiilor meteorologice. Na explicație! Controale anunțate, ceva? Desigur că nu!
Pe incomodul de Berceanu l-au mazilit rapid. Părea să își facă treaba și nah, deranja. Iar noi, cetățenii, am rămas cu buza umflată și gâtul iritat.
Și atunci... ce putem face cu poluarea asta?
Nimic, e tragicul răspuns.
Tot ceea ce putem face, realistic vorbind, e să ținem minte toate aceste umilințe și să ne amintim de ele la următoarele alegeri. Să ne amintim din ce coaliție de guvernare face parte individul care dă vina pe vreme și ridică din umeri și să ne amintim din ce partid era individul care tot făcea controle și arăta cu degetul mafia. Și dacă tot vorbim de degete, unul mijlociu pentru toți cei vinovați pentru situația asta!