Cate un pic

Sunt multe trucuri menite sa te ajute sa iti invingi lenea si sa faci ceva. Dupa o zi obositoare de munca, lihnit de foame, eventual si epuizat dupa sala, cheful de a mai face orice altceva in afara de a dormi si de a manca tinde spre zero. In astfel de situatii ai nevoie de orice avantaj ca sa nu iti irosesti complet aiurea timpul ramas.

Unul dintre cele mai simple dar mai puternice "secrete" de acest gen este metoda lui Seinfeld: "nu rupe lantul". Ideea e sa faci in fiecare zi cate ceva, sa notezi un X in calendar dupa care sa incerci sa nu intrerupi acest lant astfel creat.

Timp de mai bine de 6 luni am reusit sa scriu in fiecare zi. Adesea tampenii lipsite de valoare, uneori si lucruri mai interesante. Lantual virtual a crescut iar o zi in calendar a ajuns sa echivaleze cu o povestioara pusa pe blog.

In momente lipsite de timp si energie e util sa poti privi in trecut si sa vezi acest lant neintrerupt de realizari. Infime, dar realizari. Ar fi atat de usor sa cedez tentatiei de a ma baga direct in pat, de a inchide ochii si de a ma odihni. Numai eu stiu ca uneori chiar am nevoie. E foarte usor.

In schimb, e imposibil sa continui "lantul" zilnic daca o fac. O singura clipa de slabiciune poate anula luni de eforturi. Si e pacat. Sunt unele lucruri care valoreaza mult mai mult pentru tine, pentru linistea ta sufleteasca dar si pentru dezvoltarea ta personala.

Totul e sa le faci pas cu pas. Cate un pic, cate un pic, pana cand iti intra in ritm. Doar inceputul e greu