Carsen Gray - Sah'Lanna

Carsen Gray - Sah'Lanna

Uneori merg pe mâna YouTube Music și ascult din recomandările sale. În timpul unei astfel de călătorii muzicale, am auzit o melodie ce a reușit să îmi atragă atenția.

Versurile erau clar în engleză dar refrenul nu. Cum de regulă țin player-ul pe fundal, habar nu aveam cine cântă piesa sau cum se numește. Și nu înțelegeam deloc refrenul. Avea cumva tente arabice, dar nu tocmai. Oh saliva? Oh Alanna? Ocealana?

Apoi am văzut titlul: "Sah'Lanna", cântată de Carsen Gray.

Chiar dacă melodia în sine nu e rea, ba chiar foarte reușită, ceea ce mi-a atras atenția în mod special a fost titlul. Cine sau ce este "Sah'Lanna"?

Ei bine, "Sah'Lanna" înseamnă dumnezeu, creator sau "șef" în limba Haida, limbă vorbită de indigenii arhipelagului Haida Gwaii, de pe coastele Canadei. Dar cum artista e un soi de creștină, creatorul la care se referă nu e tocmai unul exotic. Iar în versuri îi mulțumește creatorului pentru frumusețea zonei în care locuiește și bucuriile din viața ei.

Mi ar fi plăcut mai mult să descoper că Sah'Lanna e fie vreo zeiță mitică, fie vreo eroină de legendă dar asta este, nu le poți avea pe toate. Melodia e frumoasă și măcar acum știu ce înseamnă acel nume.