Cand sarbatorim Izvorul Tamaduirii?

Se auzeau ieri batand clopotele la biserica. Curios, intreb prin jur care sunt motivele si aflu ca ar fi fost sarbatoarea izvorului tamaduirii. Ok, dar ce s-a intamplat, intreb mai departe. Raspunsul vine imediat: nimic, pur si simplu se sarbatoreste izvorul tamaduirii.

Sarbatorile religioase respecta, de regula, un moment “istoric”. Acum x sute de ani s-a intamplat ceva: a murit, s-a nascut, s-a casatorit, a traversat un sfant strada iar acestul lucru a devenit motiv de fericire.

Acest lucru nu este insa universal valabil ceea ce ma face sa ma intreb care a fost oare procesul prin care a fost stabilita aceasta sarbatoare?

A avut loc oare vreun sobor al preotilor crestini care, adunati la o masa rotunda, care s-au gandit sa faca brainstorming?

-“Cand punem, bai, sarbatoarea aia? Merge pe 17 aprilie, e libera?"

Sunt curios daca au analizat atent calendarul sarbatorilor existente, ca sa se asigure ca nu vor suprapune nici un eveniment?

Poate au luat si vremea in calcul, cine stie? Intr-un anotimp rece si ploios parca iti piere cheful de sarbatoare, lumea prefera caldura de vara. S-au consultat deci pe baza datei de 17 aprilie si pe considerente meteorologice?

E destul de nasol sa fii o astfel de sarbatoare. Sa nu ai nici un motiv in spate, doar dorinta unor oameni de a celebra ceva, combinata cu alegerea aleatoare a unei date.

-“Cum e, baieti, va convine la toti 17 aprilie? Bun, asa ramane."

…si astfel noi sarbatorim in fiecare an Izvorul Tamaduirii.