Butonul

Afară se lăsase întunericul, ploua, era frig iar el se îndrepta spre casă, când un obiect lucind misterios, ascuns parțial sub un ambalaj murdar, i-a atras atenția.

În mod normal, ar fi ignorat ceea ce era probabil o tablă sau o bucată de geam, și și-ar fi văzut de drum, spre casa sa uscată și calduroasă. Dar plouase non-stop de câteva zile, cu același tip de ploaie măruntă și obositoare psihic, cu același cer gri și mohorât, cu aceleași fețe apatice ascunse sub umbrele. Părea ca întreaga lume s-ar fi blocat pe modul “ploaie” și nu ar mai fi știut să facă și altceva. Așa că eroul nostru se simțea aventuros. Avea nevoie să fie aventuros, să întrerupă cumva monotonia.

S-a oprit din drum și, în tentativa sa de evadare din cotidian, s-a îndreptat spre sursa de lumină unde a descoperit cu stupoare un telefon.

Era un telefon ca oricare altul, destul de banal. Carcasă neagră din plastic, ecran ieftin, de duzină, tipic unui telefon produs în China și vândut apoi la kilogram. Ce ieșea în evidență era mesajul de pe ecran:

Realitatea s-a blocat și nu mai răspunde. Doriți să închideți acest program?"

DA"

NU"

Dacă ar fi fost ceva mai bine dispus poate că ar fi râs sau ar fi schițat măcar un zâmbet. Dar nu era. Neamuzat de glumă, a încercat să apese pe butoanele telefonului, căutând ceva care să închidă mesajul. Fără succes însă, pe orice ar fi apăsat întrebarea persista pe ecran.

Realitatea s-a blocat și nu mai răspunde. Doriți să închideți acest program?"

Plictisit, dădu să apese pe butonul de pe ecran dar se opri în ultima clipă. Cum ar fi oare să fie adevărat? Cum ar fi ca la apăsarea pe DA realitatea să înceteze să mai existe?

Pfft, râse el derizoriu printre buze. De parcă ar fi posibil așa ceva… O glumă insipidă și un telefon pierdut, nimic altceva.

Se gândi că tare rău mai fusese afectat de ploaie dacă a ajuns, chiar și pentru o clipă, să își imagineze că un astfel de buton ar fi real. Un mesaj de alertă, în limba română, pe un telefon ieftin, ascuns printre gunoaie? Aici să fie oare butonul de restart al universului.

În fine... dornic să afle mai multe despre telefon și posesorul său, apasă ostentativ și intenționat pe DA.

Puf.