Burger Fest 2022: Fool me once...

Burger Fest 2022: Fool me once...

Am fost la Burger Festival 2022 și nu mă mai întorc. Mi-am cam luat țeapă.

Cum pe undeva înainte de pandemie am fost la ceva festival al berii, tot pe Verde Stop Arena și ne-am simțit ok (poate și din cauza companiei), am mers anul acesta la Burger Festival, în speranța de a simți la fel de bine și de a gusta niște burgeri buni.

Am cumpărat din timp două bilete de o zi (20 de lei bucata, preț acceptabil), am stabilit să ne vedem și cu niște prieteni și am purces la drum.

The Good

Festivalul în sine a fost organizat decent. Muzica nu era exagerat de tare și puteai să vorbești cu cei din jur, zona era aranjată în mod simpatic iar standurile relativ numeroase. Majoritatea erau cu burgeri, desigur, dar existau și mici alternative dulci, pentru desert.

Cea mai tare chestie mi s-a părut un stand oferit de cei de la Doulton, unde puteai lua gratuit o sticlă de apă reutilizabilă, din sticlă, pe care o puteai umple cu apă tot de acolo, de câte ori doreai.

Nu doar că nu ți se băgau pe gât băuturi la suprapreț pe o vreme călduroasă dar am plecat de acolo și cu un suvenir, sticla de la Doulton, pe care chiar am de gând să o folosesc acasă.

Sticla de apa Doulton

La orele la care am fost noi (sâmbata, între 14:30 și 16:30), găseai ceva locuri să stai jos și/sau la umbră. Am sfârșit prin a comanda doi burgeri de la City Burger Sibiu, care ni s-au părut a avea cea mai bună ofertă și da, nu au fost răi.

The Bad

După ce am intrat în zona de eveniment, am observat cu mirare câteva case de încărcare carduri. Citind ce scrie pe ele, am descoperit cu uimire că plata urma să se facă cu ajutorul unor carduri speciale, pe care le puteai încărca din timp cu anumite sume.

Nu doar că acest lucru nu a fost menționat pe nicăieri, nici pe site-ul oficial, nici pe pagina de unde am luat biletul, dar sistemul a fost de departe cel mai scârbos dintre toate sistemele de până acum.

Pentru început, exista o taxă de depozit de 5 lei pe care urma să o primești înapoi la returnarea cardului. Deci dacă încărcai inițial cu suma de 100 de lei, puteai folosi doar 95 de lei. La final, când vroiai să pleci, puteai returna cardul și ți se înapoiau cei 5 lei, precum și soldul rămas disponibil.

Drept urmare, fie că vroiai, fie că nu, trebuia să faci minim două drumuri la casele de bilete.

Apoi, când venea vorba să faci plățile propriu-zise, trebuia să folosești practic acel card de două ori. Prima dată îl foloseai pentru a ți se valida suma și pentru a confirma că e disponibilă pe card iar a doua oară făceai plata propriu-zisă. Ce să zic, o plăcere!

M-am dus la Burger Festival să mănânc burgeri și în schimb a trebuit să fac calcule mentale, să văd câți bani mai am și să merg să încarc cu sold nou în caz că îmi mai doresc ceva. Și eu care credeam că sistemul cu jetoane e grețos...

Sper că a fost profitabil pentru organizatori pentru că pentru mine, ca participant, acest mod de plată a fost oribil și da, m-a determinat să cheltui mai puțin decât aș fi fost dispus.

Și dacă tot vorbim de cheltuieli... pofta mea de mâncare nu s-a comparat cu foamea de bani de acolo. Cel mai ieftin burger cred că era 28 de lei iar cel mai scump 40. Pe lângă asta, erau și super mici, un fel de chiftele mai late băgate în chifle bombate pe înălțime, să pară că mănânci mai mult.

Ce am luat de la City Burger, cu 25, respectiv 38 de lei, a inclus măcar pe lângă și o porție de cartofi cu ceva sos și ceapă peste, cât să nu te simți jecmănit.

Acum înțeleg că s-au scumpit toate, că a fost Covid, că au și organizatorii taxe ce trebuie acoperite și că e mai bine să le faci mai mici, ca să poți încerca mai mulți burgeri în loc să te umfli cu unul singur. Dar combinația de porții mici, prețuri mari și sistem complicat de plată a fost mult prea mult pentru noi.

Am mâncat câte un burger, Alex a luat și o bere și duși am fost!

The Ugly

Partea cea mai nasolă? Am încărcat inițial 100 de lei apoi am mers să mai adaug încă 50, să fiu sigur că îmi ajung. Am întrebat-o pe domnișoara de la casă care e noul sold și cifra mi s-a părut curioasă.

Apoi, în timp ce îmi așteptam comanda de burgeri, am auzit un tip plângându-se de faptul că s-a trezit cu sold insuficient la casă, făcând pe acolo calcule ca să își confirme sumele.

M-am pus și eu pe calculat și da, îmi dispăruseră 5 lei prin neant. Și nu, nu era vorba de cei 5 lei lăsați ca depozit, fuseseră primii adăugați. Concluzia a fost că eu cu siguranță am fost furat de cineva cu 5 lei, ori la casele de încărcare, ori la vânzători (și nu pe vânzători îi suspectez...). Poate și celălalt tip, cine știe?

Am încărcat 100 + 50 de lei card, total 150. Am cheltuit 12 lei (un cidru), 35 de lei și 38 de lei (doi burgeri) și 10 lei o bere la draft: cu un total 95 de lei. Ce am primit înapoi de pe sold? doar 50 de lei, și nu 55, cum trebuia.

Suma în sine nu e o avere, dar nu e ok să îmi dispară nici măcar un ban fără acordul meu. Iar datorită sistemului dubios de la Burger Fest, nu pot urmări în vreun fel sumele, cum aș fi putut să o fac cu bani cash sau cu tranzacțiile făcute pe cardul meu.

Nu mă simt neapărat pe minus, m-am întors acasă cu sticla reutilizabilă, dar tot nu îmi convine să mi se dea țeapă.

Concluzia?

Pe drumul spre casă ne-am oprit într-un Lidl și am luat 4 burgeri ieftini, marca lor, pe care am dat mai puțin decât cel mai ieftin burger de la festival. I-am băgat la cuptor, ne-am adăugat singuri legume proaspete și sosuri iar eu unul pot spune că mi-am făcut pofta.

Poate că vina îmi aparține și pur și simplu nu sunt de nasul meu astfel de evenimente. Poate trebuie să fii vreun gurmand capabil să aprecieze finețurile din burgeri și să fii dispus să dai pe niște sandvișuri care să te sature cât la o cină de două persoane la un restaurant.

Tot ce se poate, îmi asum asta. Ce știu sigur e că da, am fost, am văzut iar aici s-a terminat povestea. Mult succes la ediția din 2023 dar pe mine nu mă mai veți vedea pe acolo. Știți ce se spune: fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me.