Bulgărașul

Bulgărașul era mic de tot, cel mai mic dintre toți bulgării de zapadă. Deși doar puțin mai mare decât un simplu fulg de nea, pe bulgăraș nu îl deranja că nu era mai impunător. Din contră, prefera să mai fie mai finuț, mai discret și mai delicat. Dar îl deranja însă că era ținta tuturor ironiilor din grup.

Bulgărul cel mai mic în sus, bulgărul cel mai mic în jos, mititelul, princhidelul, pișpirică, fulgușor și alte diminutive îl scoteau din minți atât de des încât la un moment dat a cedat și a început să se rostogolească cât mai departe de restul bulgărilor.

Inițial a vrut doar să ia o scurtă pauză, dar a descoperit cu teroare că nu se mai poate opri. Ba chiar mai rău de atît: devenea din ce în ce mai mare!

Rostogol, rostogol, bulăgarașul cel mic s-a transformat într-un bulgăroi imens, un soi de iceberg rotund care strivea totul în calea sa. Brazi dărmați, iepurași speriați, plante smulse din rădăcini… bulgăraș privea în urmă și cu greu se putea abține să nu plângă. Tot ce își dorise era să fie un bulgăre mic, mic, și să nu fie luat peste picior din cauza asta.

S-a rostologit zile și nopți, peste mări și țări, devenind din ce în ce mai uriaș. S-a oprit fix după ce a făcut înconjurul întregii planete și a revenit în regatul bulgărașilor, de unde plecase, gonit de glumele crude.

Bulgării au rămas toți muți de admirație. Aveau în fața lor cel mai mare bulgăre de zăpadă din toate timpurile. Plini de respect, i-au pus o coroană pe cap și au continuat să vorbească despre cât de imens, titanic, uriaș, gargantuan, impunător, înalt, mare și deloc mic era acesta.

Fostului bulgăraș îi veni să plângă. Nu vroia să fie mare… Ignorând faptul că era înconjurat de bulgări ce îl adulau, și-a dat frau liber lacrimilor iar pe măsură ce acestea se scurgeau, bulgărașul se topea și devenea din ce în ce mai mic.

Când s-a oprit din plâns planeta se transformase într-un ocean imens. Nu mai exista nici un alt bulgăre de zăpadă, toți se topiseră. Bulgărașul a fost ultimul rămas.

A dispărut apoi și el în marea de lacrimi. Pentru o fracțiune de secundă, a fost iar atât cel mai mic bulgăre, cât și cel mai mare bulgăre din lume. S-a dus confuz… nu știa dacă să fie fericit sau nu.