Autoboros

Clasica întrebare “ce a fost mai întâi, oul sau găina” este înlocuită în prezent cu o alta, mult mai presantă: ce a fost mai întâi, ambuteiajul sau agentul de circulație?

Bucureștiul e aglomerat prin excelență iar furnicarul de mașini și pietoi e întotdeauna însoțit de un polițist. Mașini care trec pe verde, prin fața pietonilor confuzi, care nu știu dacă se se orienteze după semafor sau nu, pietoi care își forțează trecerea indiferent de fluxul mare de mașini și un nene polițist care pare a fluiera a pagubă. Un haos tipic capitalei.

Nefiind însă șofer, nu am prins niciodată incepția unui astfel de ambuteiaj. Trafic agravat constant, șoferi plin de nervi și mașini lipite bară la bară, formând un nod gordian auto pe care doar apariția unui dârz reprezentant al legii îl poate dezlega, cu un fluier pe post de sabie.

Nu am prins nici apariția unui polițist cu veleități de Garcea în intersecție, care să transforme circulația fluidă și semafoarele semi-respectate într-o junglă pe asflat, în care doar cel mai tupeist supraviețuiește.

Salvator sau inițiator, nimeni nu știe dacă polițistul e cel care a pus paie pe foc sau dacă e pompier iar soluția unui astfel de mister e chiar mai importantă decât banala întrebare-încuietoare, oul sau găina.

Căci un lucru e cert, ambuteiaj fără polițist nu se poate și ar fi bine de știut la cine să renunțăm.