Atomic Habits: An Easy & Proven Way to Build Good Habits & Break Bad Ones - de James Clear
De Atomic Habits: An Easy & Proven Way to Build Good Habits & Break Bad Ones a lui James Clear am auzit de multă vreme. Fiind o persoană care știe deja, în mare, cum se formează obieceiurile, și care a reușit cu succes să atât să scape de obiceiuri negative cât și să își formeze unele noi, benefice, am evitat-o de fiecare dată. Iar strict din punct de vedere al informațiilor despre obiceiuri, nu vine cu multe lucruri noi.
Sigur, pentru cineva care nu știe mare lucru despre subiect, Atomic Habits va fi mană cerească. James Clear explică pe înțelesul tuturor care e psihilogia din spatele obiceiurilor, fie ele sănătoase sau nesănătoase și modul în care poți învăța să le controlezi.
sursa imaginii: Goodreads
Comoara din carte, cel puțin în ceea ce mă privește, o reprezintă analiza făcută asupra țelurilor. De multe ori ne propunem să realizăm ceva anume, numai pentru a ne împotmoli pe parcurs, fără a ajunge la nici un fel de rezultat.
De câte ori ați auzit pe cineva spunând Mă las de fumat!, Intru la dietă, să slăbesc sau O să citesc mai mult și de câte ori tentativele au fost sortite eșecului? E o întrebare retorică, știm deja cu toții răspunsul.
Strategia pe care o propune autorul este una bazată pe obiceiuri care să te ajute să îți atingi scopul, nu pe scop în sine. Atunci când spui că vrei să slăbești, ca să dau exemplu foarte popular, prezent și în carte, ai de-a face cu un scop foarte generic și cu o strategie nedefinită.
Ce vei face, urmărești o dietă anume? Pentru cât timp? Ce vei face după ce dai jos kilogramele în cauză? Când începi? Lipsa unui plan concret este cea care împiedică de regulă obținerea unui rezultat satisfăcător. Ideea de a merge în sens invers și de a te baza pe obiceiuri e una pe cât de eficientă (pot atesta), pe atât de simplă, și rezolvă prin natura ei partea de planificare.
În primul rând, care sunt obiceiurile nesănătoase care au contribuit la kilogramele în plus? Atomic Habits te învață să le identifici și să le corectezi. De exemplu, tendința de a mânca în fața televizorului este un astfel de obicei.
În al doilea rând, ce fel de obiceiuri sănătoase ți-ai putea forma? Poate să îți formezi obiceiul de a urca scările în loc să iei liftul sau să ajungi să preferi fructele în locul snacks-urilor nesănătoase. Iarăși, cartea te ajută cu acest aspect.
Odată ce ai un set de obiceiuri corecte și sănătoase, vei ajunge să slăbești implicit. Iar obiceiurile fiind... ei bine, obiceiuri, vor persista în timp. Nu vei urma o dietă timp de o lună, pentru ca apoi să pui kilogramele la loc.
Cartea mi se pare una cheie și aș recomanda-o tuturor. Conține genul de idei universale pe care le poți aplica în aproape orice situație. Dacă mai ai și noțiuni de bază de psihologie și behavioural economics (economie comportamentală?), deja capeți un set de abilități cu care va fi greu să nu reușești în viață.