Anomalia

Combinația de aglomerație pe șosea și înghesuială în tramvai e adesea fatală nervilor iar un nene agitat ținea morțiș să demonstreze acest lucru.

În plină intersecție, la o oră destul de circulată, tramvaiul mergea cu hopuri, încercând să se strecoare printre mașinile ce îi tăiau liniile.

Nesimțiți!, începuse nenea în cauză să înjure, enervat de situație, continuând cu înjurături destul de standard la adresa fie a șoferilor, fie a vatmanului, fie a tuturor.

Se așează câteva clipe mai târziu pe un scaun proaspăt eliberat și scoate de te miri unde o sticlă de bere ieftină, din care trage însetat un gât. Deși înjurăturile nu se opresc ci doar se transformă în vorbe aruncate printre dinți, dispare din centrul atenției.

Urmează o stație iar tramvaiul e aglomerat. O cucoană încearcă să își facă loc spre ușa din mijloc în timp ce un nene o apostrofează și îi sugerează să meargă spre cea din față. Ca o veritabilă viperă, cucoana începe să tune și să fulgere! E tramvaiul tuturor iar ea coboară pe unde vrea.

Nenea cu comentariul, slăbănog și cam molâu, începe să dea înapoi. Că el n-ar fi zis ca e tramvaiul lui, doar a sugerat să se coboare prin față, că e mai liber. Discuția continuă dar nu pentru mult timp, madam trebuie să coboare.

Vremea trece, stațiile se duc și ele și mă pregătesc și eu de coborâre. Un cocalar cu o mașină nemțească tipică blochează linia de tramvai.

-“Omoară-l! Ce, să moară o sută de oameni din cauza lui?”, urlă un moșuleț turmentat din spatele meu.

Întărâtat, șoferul deschide ușa și începe la rândul său să înjure cocalarul. Moșulețul îi dă și el înainte cu “omoară-l ca să nu moară alții!”, speriat probabil că o mașină pe linia de tramvai îi pune viața în pericol. I-ar fi prins bine și lui o gură de bere ieftină, să se mai calmeze dar el nu are… soarta, ce să-i faci.

Cobor și eu, într-un final mult așteptat! Prin față, că doar e mai liber. Nu mă apostrofează nimeni, nici bere nu am. Mă resemnez cu gândul că sunt o anomalie.