Adevăratele știri - IV

Mai trece o săptămână, se mai adună articole interesante. Timp să ai să le citești pe toate!

Primul dintre ele vine de la publicația britanică The Guardian și pare ceva ce ar spune Captain Obvious: Meteorologists are seeing global warming's effect on the weather. Adică nu ni se pare doar nouă și vremea chiar s-a
schimbat? Cine ar fi crezut?

Lăsand sarcasmul la o parte, articolul de pe The Guardian oferă statistici îngrijorătoare legate de evoluția fenomenelor meteo în ultimii ani.


Cei interesați de cosmos și de fizică vor fi probabil interesați și de următoarea veste: The case for black holes being nothing but holograms just got even stronger

Pe scurt, apar dovezi noi care par să sugereze că găurile negre ar fi de fapt holograme. Sau, mai bine zis, că ceea ce vedem noi ar fi de fapt proiecții 3D ale acestora.


Eu sunt un om care vorbește zilnic cu pisicile din casă. Ultimul lucru care mi-ar mai lipsi ar fi să încep să vorbesc și cu plantele și mi s-ar putea lipi cu succes eticheta de nebun pe frunte.

Din acest punct de vedere, știrea că
Microsoft învață plantele să dialogheze cu oamenii mă îngrijorează puțin. Dar dintr-un punct de vedere mai normal, vestea e una care nu are cum să nu te impresioneze.

În următoarele decade sunt șanse serioase să nu purtăm "conversații" doar cu Inteligențe Artificiale ci și cu plante sau animale.


Revenind la plaiurile mioritice, aflăm de la economistul Dan Popa cum arata contractul de sponsorizare al unui medic spagar si care erau tintele de vanzari ale marilor grupuri din pharma. Un articol recomandat cam cu întârziere dar la fel de interesant de citit, mai ales că prezintă și contra-argumente venite de la medicii din sistem.


Că tot vorbim de economiști, e timpul să îi mai dăm puțintel jos de pe piedestal. Următorul articol prezintă o scurtă istorie a acestora și a modului în care economiștii au devenit noii astrologi, folosindu-se de noțiuni matematice.


De la Nautilus putem afla că îmbătrânirea nu e inevitabilă. Teoretic avem șanse să trăim mult, mult mai mult decât în prezent.

Odată ajunși nemuritori, vom avea cu siguranță mult timp la dispoziție. Poate de aceea Microsoft studiază comunicarea cu plantele, să avem cu cine conversa pentru a omorî timpul.

Și dacă credeți că de la încetinirea îmbătrânirii la nemurire e cale lungă, un alt articol de pe Nautilus, prezintă mai pe larg ideea de nemurire și probabilitatea ca noi, oamenii, să ne bucurăm de ea.


Că să ajungem totuși la bătrâneți prelungite de medicina din viitor, va trebui să avem grijă să nu murim până atunci din alte cauze.

Din fericire, fonturile pot salva viața unui om și se dovedesc aliați de nădejde. Da, fontul unui text, aspectul caracterelor, poate salva vieți, iar articolul How Typography Can Save Your Life ne explică motivele.


Din nefericire, nimic nu l-a putut salva pe Ramanujan, unul dintre cei mai faimoși și interesanți matematicieni.

Dacă vreți să știți mai multe despre cine a fost Ramanujan, Stephen Wolfram ne povestește mai multe. Articolul e unul destul de lung, dar e de departe unul dintre cele mai captivante pe care le-a citit anul acesta.

Născut în India, fără a beneficia de o educație bună, Ramanujan a reușit să depășească barierele creierului uman, bulversând matematicienii din trecut dar și din prezent cu teoriile și cu modul în care funcționa mintea sa.


Și că tot vorbim de articole interesante, într-un
interviu cu Henry Blodget, editorul prestigioasei publicații Business Insider, aflăm mai multe despre stadiul curent al presei și despre ce îi rezervă viitorul.