Adevărata poveste a lui Vlad Țepeș

Adevărata poveste a lui Vlad Țepeș

Prin anii 1400, un domnitor român devenea spaima turcilor și a negustorilor necinstiți. Supranumit Vlad Țepeș, istoria națională își aduce aminte cu drag de el, fiind văzut ca un simbol al onestității și un apărător al patriei ce a reușit să pună la respect puternicul imperiu otoman. Realitatea e însă alta iar ceea ce l-a făcut infam pe fiul lui Vlad Dracul nu e faptul că îi trăgea pe oameni în țeapă.

Totul a început prin 1442 când, așa cum era tradiția pe atunci, tânărul Vlad a fost cerut ca ostatec de către sultanul Murad al II-lea. Otomanul și-a închipuit că o să capete încă un pion strategic, care să îi asigure loialitatea tatălui lui Vlad, conducătorul Țării Românești. A primit în schimb prima și poate cea mai importantă țeapă.

Vlad nu era un pui de diplomat venit să stea cuminte și să aștepte să fie eliberat. Nu, Vlad era cel mai mare țepar cu care a avut de-a face imperiul otoman.

Metodele sale diverse și originale i-au luat complet prin suprindere pe turci. De pildă, solia care s-a înfățișat la sultan cu o misivă care spunea să trimită de urgență galbeni pentru că favorita sa din harem s-a îmbolnăvit și are nevoie de tratament urgent, era de fapt un combinator de-al lui Vlad.

Tot prin soli l-a contactat pe sultan să îi spună că prințul din Nigeria a descoperit comoara ascunsă a lui Solomon și că dacă îi trimite 1000 de galbeni pentru transport, o împarte jumate-jumate cu el. O altă solie, care era de fapt Vlad deghizat, i-a cerut un pahar cu apă căci era chipurile prea însetat după drum, și cât s-a dus sultanul în bucătărie, a jefuit pe ascuns visteria.

După ce s-a lecuit sultanul de încrezut în solii, s-a dat pe alte măgării. De exemplu, când s-a stricat acoperișul la minaretă, Vlad i-a promis acestuia că știe el niște valahi pricepuți care îl repară la un preț de mega-ofertă. Iar după ce au dat jos toate țiglele, a cerut de 10 ori cât făcea reparația altfel lăsa clădirea baltă în ploaie.

Și nu doar pe sultan l-a țepuit, ca nu cumva să vi-l imaginați ca vreun soi de Robin Hood valah. Locuitorii din Constantinopol nu erau nici ei feriți!

Bunăoară, se plimba pe stradă și se prefăcea că a găsit un inel de aur, în realitate cea mai ieftină făcătură, apoi încerca să îl vândă la preț redus privitorilor, prefăcându-se că nu știe cât valorează de fapt. Arăta naivilor săculețe cu cele mai scumpe mirodenii apoi le dădea saci cu rumeguș și dispărea în trombă. Schimba galbeni pentru negustori la un curs bun, dar în punguță erau de fapt pietricele și doar o mână de monezi deasupra, să le acopere.

De la atâtea țepe i-au pus turcii porecla Vlad Țepeș. Și într-un asemenea i-a fraierit încât sultanul l-a trimis înapoi acasă, numai să scape de el. L-a mai pus și domnitor, să îi țepuiască și pe valahi, ca să nu fie doar otomanii cei mai proști. Ceea ce a și făcut, de altfel. Cronicile spun că negustorii români necinstiți erau pedepsiți aprig pe în acele timpuri, dar nu pentru că furau ci pentru că făceau concurență neloială întâiului țepar.

O singură problemă rămăsese de rezolvat. Se cam dusese buhul prin lume că turcilor le era groază de Vlad, ori sultanul Murad nu ar fi vrut să rămână în istorie drept cel mai țepuit sultan. Indirect, Țepeș l-a mai costat pe acesta încă o sumedenie de galbeni plătiți cronicarilor, galbeni trecuți în catastif drept cheltuieli de marketing.

Și uite așa, Vlad Țepeș, cel mai aprig țepar, a ajuns să fie cunoscut ca un barbar care trăgea oameni în țeapă și au putut să doarmă turcii liniștiți. Bătaie și-au mai luat ei pe meleagurile românești, țeapa era cea cu adevărat rușinoasă și au preferat fără să stea pe gânduri ca restul lumii să o trateze ca pe o țeapă fizică.

Probabil că mulți dintre cei care vor citi aceste rânduri mă vor înjura și mă vor trata ca pe un trădător de neam, care încearcă să rescrie istoria și să terfelească prin noroi un nume legendar. Semnele au fost însă mereu acolo, pentru cine a avut ochi să le vadă.

Se știe doar că așchia nu sare departe de trunchi. Și atunci e suficient să arunci o privire în jur, la clasa conducătoare sau la oamenii simpli. Câți vedeți pe aici înfipți prin țepușe? Dar care trag țepe? Eee?