A inceput

The International 2015 a.k.a. TI5 fuse si duse, marcand cu succes inca o editie plina de controverse, meciuri stranse si epice si un premiu fabulos care sa aduca Dota2 in centrul atentiei mondiale pentru o scurta perioada. Urmeaza acum o perioada cel putin la fel de captivanta precum turneul in sine, o perioada la fel de plina de emotii, cu aceeasi priza la public, pe care il tine lipit cu ochii de ecran 24/7, pentru a afla ultimele noutati: a inceput sezonul transferurilor!

In scena profesionista de Dota jucatorii sunt cheia. Cu exceptia unor nume mari, precum Na'Vi in Europa sau IG si LGD in China, nu prea au existat pana acum organizatii pline de succes, care sa atraga fani ai echipei in sine, ca brand. Si chiar si aici lucrurile sunt discutabile, pentru ca aceste organizatii au pastrat peste ani cativa jucatori cheie.

Daca maine Steaua si Dinamo si-ar schimba, prin absurd, toti jucatorii si echipa propriu-zisa a Stelei ar juca sub numele de Dinamo si invers, probabil ca cei mai multi dintre microbisti nu ar sta pe ganduri daca ar fi intrebati cu ce echipa tin iar raspunsul ar fi exact cel pe care l-ar fi dat si inaintea transferurilor. In Dota2 nu exista inca genul acesta de traditie.

Fanii sunt in primul rand fani ai jucatorilor. Cand a fost formata Team Secret, din jucatori de la echipele Fnatic, Alliance si Na'Vi, fanii nu au ramas fideli organizatiei originale si multi dintre ei au sarit in barca Secret. E ceva ce are avantaje dar si dezavantaje.

Pe de o parte e relativ usor sa formezi o echipa noua daca beneficiezi de cateva nume grele. In alte domenii nu poti sa apari chiar peste noapte si sa patrunzi in competitiile de top, dar in lumea Dota2 exista numeroase cazuri de "Cenusarese". Mai devreme mentionata Secret s-a format anul trecut, dupa TI4, si in doar cateva luni a ajuns sa aiba o influenta similara cu cea a unor echipe consacrate, cu o vechime mult mai mare.

Pe de alta parte, se creeaza o atmosfera nu tocmai profesionista, plina de confuzie pentru fani. Asemeni cetateanului turmentat din "O scrisoare pierduta", ajungi sa te intrebi "eu cu cine mai tin?".

Cum Dota2 e cam serious bussines de ceva vreme, anul acesta Valve si-a incordat muschii si, prin sistemul de majors, intentioneaza sa faca ceva curatenie si sa reglementeze transferurile la nivel mondial, cam asa cum facea deja ACE in China. Anul acesta echipele au timp doar pana in septembrie pentru a-si pune la punct componenta, daca vor sa aiba sanse de a fi invitate la urmatorul turneu.

Pentru fani insa inca raman cateva zile pline de speculatii, vise si deceptii. Cloud9 s-a destramat, desi era una dintre cele mai iubite de fani. Nici macar situatia campionilor EG nu e tocmai roz, iar despre Secret... rezultatele dezamagitoare ale echipei care era considerata favorita turneului, fac iminenta o schimbare. Asta fara macar sa mentionam tumultoasa scena CIS unde Na'Vi sau Empire sigur isi vor modifica la randul lor echipele.

Asa ca urmeaza cateva zile de foc, al caror rezultat final va fi asteptat cu sufletul la gura de fani mai ceva decat finalul The International. Doar ca acum nu se va mai decide care e cea mai buna echipa din lume, ci decizia va fi una mult mai personala: fiecare se va hotari cu cine tine mai departe.