Tracer - de Rob Boffard

Când cei de la io9 au inclus Tracer, cartea lui Rob Boffard, pe lista celor mai interesante cărți S.F. publicate în luna iulie a 2015, am decis să arunc și eu o privire.

Premiza era una promițătoare, deși nu teribil de originală. Pământul nu mai este locuibil iar ultimii supraviețuitori ai omenirii orbitează în jurul planetei, într-o stație spațială învechită, ruginită și în pericol să se destrame.

Acest ultim refugiu este murdar, aglomerat, cu resurse extrem de limitate dar în lipsa unei alternative viabile e ceea ce mulți numesc "casă".

Povestea orbiteză în jurul unui grup de Tracers, un fel de curieri ce livrează pachete sensibile alergând înăuntrul stației, ferindu-se atât de reprezentații legii cât și de găștile rivale.

Personajul principal este Riley, o tânără tracer, ce descoperă că pachetul pe care îl livrează e unul foarte surpinzător. Se trezește fără voia ei parte a unui complot sinistru, pus la cale de un psihopat ce dorește să distrugă definitiv omenirea.

coperta "Tracer"
Sursa imaginii: Goodreads

Mi-aș dori să pot spune că Tracer...livrează, dar nu reușește să iasă cu nimic în comun. Povestea e simpatică, nimic de zi, cu suficient de mult mister încât să te țină în priză, iar personajele sunt cât de cât conturate, aproape carismatice dacă nu ar fi fost stereotipice.

Deși cartea e mediocră, este în sensul bun al cuvântului. Rob Boffard intenționeză să o transforme într-o serie, o a doua carte fiind deja în lucru, dar pe mine nu m-a convins.

Cum Tracer are și un final destul de clar, poate fi luată și ca o carte de sine stătătoare și mi-e teamă că doar atât va rămâne pentru mine. Nici personajele, nici universul creat nu au reușit să se facă remarcate.

Dacă premiza vi se pare interesantă, o puteți citi cu încredere. Deși nu impresionează, nici nu dezamăgește. Dar dacă vreți ceva mai reușit există alte alegeri mult mai bune.