Seveneves - de Neal Stephenson
De ceva vreme încoace mă tot lovesc de Seveneves prin diverse colțuri internautice cu recomandări literare. Acum că am citit-o, e rândul meu să mă alătur gloatei și să o recomand.
Izvorâtă din mintea faimosului Neal Stephenson, un nume care nu mai are nevoie de nici o introducere pentru cititorii de S.F., Seveneves prezintă într-un singur roman stufos o poveste complexă cap-coadă, în genul cărții Aurora, de Kim Stanley Robinson, fără să cadă în pacatul trilogiilor forțate, atât de iubite de alți autori.
sursa imaginii: Goodreads
Atunci când Luna e spartă în câteva bucăți de un eveniment misterios, omenirea nu știe ce să creadă. Tot soiul de ipoteze care mai de care mai fanteziste sunt vehiculate. Motivul accidentului celest trece însă pe plan secund atunci când oamenii de știință realizează că Luna va continua să se fragmenteze într-un ritm din ce în ce mai accelerat, ce va culmina cu o ploaie de meteoriți ce va decima suprafața planeteii timp de câteva milenii.
Ca într-un veritabil roman hard S.F., Stephenson pune pe tapet nu doar o poveste apocaliptică ci și metode plauzibile științific, minuțios documentate, prin care omenirea ar putea supraviețui în spațiu.
Primele 2 părți se concentrează asupra reacțiilor oamenilor și ale guvernelor, precum și pregătirile efectuate pentru a acomoda în spațiu un grup cât mai mare și mai adecvat de supraviețuitori. O combinație între intrigi politice, știință și reacții credibile în fața dezastrului, alternează între optimism și pesimism și ajungi să îți dorești în egală măsură că merită o șansă ca specie dar și că merităm să pierim.
Ultima parte în schimb e practic un roman diferit. După un salt în timp de peste 5000 de ani, povestea se încheie și aflăm ce s-a ales de supraviețuitori. Deși nu e neapărat mai slabă decât bucata de început, e suficient de diferită încât să te scoată din ritm.
Într-un fel e de apreciat dorința lui Neal Stephenson de a acoperi și soarta finală a omenirii și să răspundă astfel unor întrebări pe care cititorii cu siguranță și le-au pus. Pe de altă parte, trecerea între subiecte e suficient de bruscă încât să nu fie pe gustul tuturor.
În ceea ce mă privește, consider acest potențial "defect" al cărții unul peste care se poate trece. Ideile din spate dar și teoriile științifice credibile fac Seveneves o lectură memorabilă în urma căreia rămâi și cu ceva în cap.