Seria Empire of Man, de David Weber si John Ringo

Seria "Empire of Man", cunoscuta si ca seria "Prince Roger" sau "March Upcountry") este o serie science-fiction scrisa de David Weber si John Ringo.

Este o combinatie intre S.F. militar si space opera si contine 4 carti: March Upcountry, March To The Sea, March To The Stars si We Few si se pare ca se ia in calcul si publicarea unor carti noi, desi inca nu este clar daca va fi vorba despre o continuare sau despre un prequel. In orice caz, povestea este finalizata satisfacator in cartile deja publicate.

empire of man
(sursa imaginii: books.simonandschuster.co.uk)

"Empire of Man" este povestea printului Roger, (Roger Ramius Sergei Alexander Chiang MacClintock) si a garzilor sale personale de corp, Batalionul de Bronz (Bronze Battalion), parte a Trupelor Imparatesei (Empress's Own).

Roger este cel mai mic fiu al imparatesei Alexandra, conducatoarea celui mai mare si important imperiu galatic, al treilea ca succesiune la tron. Este un tanar chipes, atletic, cu reflexe de felina si abilitati de vanator, gratie ingineriei genetice, dar in acelasi timp si un copil de bani gata, rasfatat si inutil. Acest lucru nu se datoreaza neaparat personalitatii sale ci mai degraba reputatiei tatalui sau, ducele New Madrid-ului, un personaj exilat si aflat in dizgratie.

In timpul unei calatorii diplomatice de rutina, o tentativa nereusita de asasinat il face sa naufragieze pe planeta Marduk, o planeta proaspat adaugata imperiului, inca salbatica si neimblanzita. Ce urmeaza mai departe este destul de standard: printul Roger si trupele sale trebuie sa traverseze o lume letala, luptandu-se cu animale salbatice si barbari, pentru a ajunge la portul imperial, de unde sa poata lua o naveta inapoi spre capitala. Bineinteles, pe parcursul calatoriei se maturizeaza si devine un veritabil mostenitor al imperiului.

La o prima vedere, povestea pare destul de standard. Beneficiaza insa de contributia a doi autori foarte talentati: John Ringo, foarte tare cand vine vorba de S.F. militar (dar si zombies, se pare), si David Weber, autorul fenomenalei serii "Safehold". Impreuna reusesc sa construiasca un univers solid, cu personaje carismatice si, per total, o serie de carti distractiva.

Nu as pune "Empire Of Man" pe un piedestal, cum as pune poate "Dune", "Fundatia" sau mai devreme mentionata "Safehold", dar asta nu inseamna ca nu este o seria buna, demna de a fi recomandata.

Nu e un S.F. ieftin, tip "pulp", gandit sa fie o bomba de actiune, violenta si un personaj principal care se alege cu fata, desi se regasesc si toate aceste aspecte.

Weber si Ringo au creat o planeta salbatica si periculoasa, plina de diverse tipuri de civilizatii inapoiate. Printul porneste la drum cu un intreg batalion din care mai rama doar 12 oameni, intr-un stil aproape (dar doar aproape) George R. R. Martin-escian, din care iti dai seama ca faptul ca un personaj este simpatic nu inseamna ca va supravietui.

Avem aventura, avem intrigi politice, atat pe Marduk, in episoadele in care printul are de-a face cu diversi tirani sau conducatori locali, dar si atunci cand se intoarce acasa, pentru ca aventura nu se sfarseste atunci cand scapa de pe Marduk.

Avem si scene de lupta intre soldati si barbari, initial maceluri, lupte intre trupe de elita dotate cu arme si armuri futuriste si salbatici inarmati cu arcuri si topoare, dar pe masura ce echipamentele incep sa se uzeze, balanta devine ceva mai echilibrata.

Exista si o poveste de dragoste, al carei protagonist este evident printul, insa nu este singurul. Nu se insista foarte mult pe acest aspect romantic al povestii, dar se construieste destul de mult pe dificultatile pe care le presupune o relatie cu potentialul mostenitor al unui imperiu.

Per total, este o serie buna. Distractiva, captivanta si scrisa de doi oameni talentati. Poate nu o sa ramana in analele istoriei S.F., dar cu siguranta merita citita daca aveti chef de ceva aventura in spatiu.