Internetul, cenzura, Twitch chat și lovitura de stat din Turcia

Internetul, cenzura, Twitch chat și lovitura de stat din Turcia

Deși titlul de deasupra pare un amalgam haotic de termeni reflectă perfect modul în care globalizarea și Internetul au schimbat procesul de informare.

E noaptea de vineri spre sâmbătă iar eu mă delectez cu meciul dintre NaVi și AdFinem din a 5-a ediție a The Summit, turneul de Dota2 organizat de BeyondTheSummit. În stânga, meciul. În dreapta, chat-ul de pe Twitch, una dintre cele mai canceroase invenții ale internetului. O troacă trollistică din care refulează emoticonuri, copypasta, Kappa-uri și în proporție de 99% gunoi sub formă de biți.

Brusc, încep să apară mesaje despre Turcia. Printre dendiface, pogchamp, biblethump și pls no pasterino se strecoară remarci care par desprinse din context. Erdogan? Turcia? Lovitură de stat...?

Twitch chat în timpul loviturii de stat din Turcia

Primul lucru pe care îl fac este să intru pe Reddit. Nu CNN, nu BBC și în nici un caz vreun post românesc de știri. Sare imediat în ochi thread-ul live despre Turcia.

O combinație de surse new media, cum ar fi tweet-uri, comment-uri pe Reddit de la persoane din Turcia, videoclipuri și informații utile realizează ceea ce televiziunile sau presa scrisă nici măcar nu visează.

Și pe Facebook încep să apară detalii (știți voi, rețeaua aceea socială pe care o tot acuză de manipulare politicienii și slugile lor din presă, blamată pentru înfrângerea lui Ponta).

post pe Facebook despre revolta din Turcia

Între timp, în Turcia televiziunea de stat e închisă. Presa era deja aservită președintelui Erdogan, la fel cum la noi lături precum Antena3 sau România TV manipulează în numele unor infractori. Rețelele sociale sunt la rândul lor "închise" de stat, dar nu e nimic ce o banală schimbare de DNS nu poate rezolva.

Pe Internet, deși inundat și de multe mizerii și de știri mincinoase, poți afla cu adevărat ceea ce se întâmplă. Sigur, e nevoie de mult, mult discernământ, dar pentru prima dată în istorie devine virtual imposibil să mai cenzurezi informația.

Acesta este viitorul și acesta este motivul pentru care mulți tot atacă Internetul, Facebook și metodele moderne de informare. Pentru că nu le mai pot controla și pentru că nu mai pot manipula la fel de ușor.

Atât.