Hatereala criticilor de film

Mi-a plăcut Man Of Steel, în pofida potențialelor sale defecte. Știam la ce să mă aștept și nu am fost dezamăgit, chiar dacă mulți s-au plâns de te miri ce.

Am așteptat cu nerăbdare "continuarea" sa, faimosul film Batman v. Superman: Dawn Of Justice dar dacă de obicei mă feresc de review-uri pentru filmele pe care țin în mod deosebit să le văd, nu am avut cum să evit avalanșa de critici care au demolat filmul. Cu un rating de vreo 30% pe Rotten Tomatoes, fiecare critic de film cu aere de elitist a profitat de ocazie pentru a-l pune la pământ.

L-am văzut azi și mi-a plăcut. Din anumite puncte de vedere mi-a întrecut așteptările, din altele a lăsat de vorbit, dar mai multe despre asta o să postez mâine.

De câțiva ani criticii de cinema au alunecat încet-încet spre o irelevanță alimentată de idioțenia lor. Există filme și filme. O regulă de bun simț ar fi ca atunci când compari merele să nu te raportezi la pere. Ori auzi adesea de oameni care strâmbă din nas la The Expendables, de exemplu, deși filmul e o veritabilă capodoperă pe nișa sa.

E perfect normal ca gusturile fiecăruia să difere și e perfect normal să există preferințe diferite. Pot înțelege de ce o persoană nu e atrasă de conceptul de roboți uriași care se luptă cu monștri din Pacific Rim sau de o reuniune a staturilor de acțiune din anii 90-2000, cum a fost mai devreme menționatul Expendables. Dar e de-a dreptul stupid să îl critici doar pentru că nu te atrage subiectul.

Un review corect, indiferent de categorie, ar trebui să fie unul mult mai nișat. Ori se pare că în lumea criticilor există o boală a elitismului, de parcă fiecare film ar trebui să fie o capodoperă de Oscar.

Doar la Eftimie am văzut o părere de om cu scaun la cap și e păcat. Când ești asaltat cu produse media din toate părțile, e utilă un ochi critici care să te ajute să eviți mizeriile. Dar de aici și până la a avea o opinie relevantă e cale lungă.