Gatitul
Cand am gatit pentru prima data in adevaratul sens al cuvantului, am sfarsit prin a trage apa dupa rezultat. Vroiam sa fac o supa de pui si, in teorie, aveam la dispozitie tot ce era necesar: carne de pui de la mama, niste supa instant de la magazin si cateva legume tocate.
Cum le-oi fi amestecat si pregatit, habar nu am. Probabil ca am fost intr-atat de traumatizat de experienta incat am blocat amintirea. Sau poate ca pur si simplu nu m-am obosit sa retin o reteta al carei rezultat nu este comestibil. Cert este ca la final oala de supa mirosea ingrozitor a delikat si nici carnea nu putea fi mancat. Le-am aruncat in vasul de la toaleta si am revenit la reteta mostenita din strabuni: sunca prajita, oua ochiuri si cartofi.
Am mancat atat de multa sunca prajita incat probabil ca imi curgea grasime prin vene iar inima pompa colesterol. La un moment dat te saturi insa de astfel de delicatese.
Un adolescent devine barbat nu atunci cand ii creste barba, par pe piept, intemeiaza o familie, sadeste un copac sau alte pretexte antice. Maturizarea incepe atunci cand ti se face pentru prima data pofta de ciorba si nu te mai atrage la fel de mult un sandvis.
Prima ciorba am facut-o la telefon, sunand-o pe mama din 5 in 5 minute, sa o intreb detalii precum intensitatea focului, cand se pune capacul sau in ce ordine se toaca legumele, si am notat constiincios fiecare amanunt intr-un carnetel. Pe acelasi principiu am facut si prima portie de spaghete cu sos dupa reteta lui Alex, de a ajuns sa imi ia si azi in deradere calitatile de bucatar si sa ma intrebe, citandu-ma, daca "intai se curata ceapa?".
In pofida acestor minore episoade, am ajuns sa fiu un bucatar priceput, suficient de bun incat atunci cand imi este pofta de ceva in mod special, sa prefer sa imi gatesc singur pentru a ma asigura ca totul iese perfect.
Am gatit de atunci tot soiul de retete, cu suficient de mult succes. Ciorbe peste ciorbe, mancaruri de legume cu carne, sosuri diverse, chiar si prajituri. Greul e doar la inceput, cand tai prima ceapa si spargi primul ou, restul vine de la sine.
Am invatat sa fac o supa de fasole cum facea mamaie, am furat de la mama toate mancarurile ce imi placeau in mod special, am descoperit si o sumedenie de retete noi luate de pe Internet insa un singur fel de mancare va ramane de capatai.
Cea mai buna reteta din lume o stiu de la tataie: prajesti un ou cu sunca!