Cardul de credit

Sunt genul de persoana care isi planifica financiar fiecare luna si foloseste o aplicatie de buget pentru a-si gestiona balanta dintre venituri si cheltuieli. In acest scop, imi verific periodic lista de tranzactii facute online si/sau cu cardul, pentru a vedea daca nu s-a strecurat vreo greseala si daca e totul in regula cu platile.

Am constat luna aceasta cat am platit pe post de comision anual de administrare pentru cardul de credit pe care il am: 40 de lei, dintre care 15 lei au fost pentru cardul meu, iar ceilalti 25 pentru cardul lui Alex, atasat aceluiasi cont. Aceasta suma este completata si de peste 150 de puncte StarBT stranse, care inseamna practic 150 de lei pe care ii pot cheltui intr-o lista destul de generoasa de magazine.

Am fost placut surprins de acest lucru. Cardul de credit m-a salvat in foarte multe situatii neplacute. Sa mi se ceara doar 40 de lei in loc sa vina vreun Sile Camataru' la mine, care sa imi ceara inapoi suma dubla plus un deget la alegere, este destul de avantajos.

Este drept, datorita cardului am facut si mai multe cumparaturi decat faceam inainte, multe impulsive. Cele 12 (sau 3, sau 6) rate fara dobanda pot fi foarte tentante si este usor sa intreci masura daca nu ai grija. De asemenea, sa retragi cash de pe card este foarte costisitor, comisioanele fiind de-a dreptul imense in comparatie cu cele ale unui card normal.

Pe de alta parte, este o veritabila gura de aer proaspat la sfarsitul lunii. Desi eu unul imi planific cu grija cheltuielile, economisesc si asa mai departe, sunt din nefericire singurul care o face si ma trezesc de multe ori in situatia in care alte persoane, mai putin responsabile, imi dau sistematic planurile peste cap. In aceste conditii, in perioade in care am ramas literalmente cu cativa lei in buzunar, chiar daca nu e utilizat, un astfel de card, care iti permite sa iti cumperi cele necesare dintr-un supermarket, te ajuta sa iti pastrezi sanatatea mentala si te scapa de stres.

Nu vreau ca tot ceea ce am scris pana acum sa sune a reclama pentru Banca Transilvania si cardurile lor de credit (desi le recomand cu caldura serviciile). Dupa cum am zis, un card de credit te poate baga lejer in datorii.

Daca esti ca mine si prima grija la salariu este sa completezi sumele cheltuite si sa platesti eventualele rate, totul e in regula. Chiar si daca mai intarzii putin si nu platesti toata suma, dobanzile sunt relativ ok daca le intinzi pe doar 2-3 luni.

Dar daca nu... e riscant, teribil de riscant.

Pana la urma depinde de fiecare cum il foloseste. Un card de credit poate fi o unealta care sa te slujeasca cu succes. Sau poate sluji cu succes bancile, transformandu-te si pe tine in sluga lor.