The Flicker Men - de Ted Kosmatka

Acum câțiva ani am găsit Quarantine (Carantina) de Greg Egan
într-un anticariat, o captivantă carte care aborda subiecte din mecanica cuantică. Am devorat-o cu foarte multă plăcere. A reușit și să îmi stârnească interesul pentru noțiunile de fizică cuantică, explicate într-o manieră mai simplistă de oameni de știință precum Stephen Hawking în A Brief History of Time sau Michi Kaku în lecturile sale.

The Flicker Men, scrisă de Ted Kosmatka este o carte S.F. care abordează de asemenea teorii din invizibila și fascinanta lume a mecanicii cuantice chiar dacă axată mai mult pe partea de ficțiune literară decât pe cea de corectitudine științifică.

coperta "The Flicker Men"
sursa imaginii: Goodreads

Eric Argus e un fizician genial care după un început glorios în domeniul fizicii cuantice o ia razna și cade în patima alcoolismului. Un fost coleg de facultate încearcă să îl ajute să își repună viața pe picioare și îi oferă o poziție de cercetător la un laborator privat.

Experimentul pe care acesta îl lansează se dovedește a avea implicații mult mai profunde decât ar fi crezut vreodată, afectând atât comunitatea științifică cât și cea religioasă, punând sub semnul întrebării ideea de suflet, soartă și liberă alegere.

Cartea e destul de scurtă și se citește ușor. Eric e un personaj lipsit de carismă dar ajunge în centrul unor întâmplări misterioase astfel că paginile zboară fără să îți dai seama.

The Flicker Men nu e o capodoperă, nu va rămâne în analele literaturii S.F. dar e un roman de nișă bun. Amatorii de S.F. misterios și presărat cu ceva fizică îl vor citi cu plăcere. La fel și orice cititor care găsește premiza interesantă o poate lectura fără a fi dezamăgit. Mai mult de atât însă... e discutabil. Dar până la urmă o carte nu îi poate mulțumi pe toți.