Prea multa informatie?

Traim intr-un secol care abunda in surse de informare sau divertisment. Prin Internet avem acces la aproape intreaga suma a cunostintelor omenirii, la aproape toate operele audio-vizuale si totusi ne plictisim uneori mai mult ca oricand.

Mi se pare ciudat ca sunt momente in care stau cu laptop-ul sau telefonul in brate si ma holbez la ecran fara sa stiu ce sa fac. Dupa ce am terminat de verificat site-urile zilnice si articolele din feed-ul RSS, ce mai ramane de facut?

E ciudat cum e dificil sa gasesti ceva nou cand Google e la indemana tuturor. Poate ca este si o oboseala, o saturatie de informatii. Uneori e prea mult "nou", alteori prea putin.

Meme-urile reprezinta poate cel mai bine acest fenomen: se bazeaza pe unele idei simpliste similare, care in esenta raman aceleasi in fiecare caz, dupa care sunt interpretate in moduri usor diferite pentru a se ajunge la final la acelasi rezultat si la acelasi mesaj transmis. Pe de o parte vrem material nou dar in acelasi timp nu suntem la fel de interesati si de subiecte noi.

Cand informatia este mai greu accesibila devii automat mai putin selectiv. Daca gasesti o carte sau un articol pe o tema care te intereseaza, il studiezi pana ajungi sa il stii pe de rost. Cand informatia se gaseste pe toate drumurile e dificil sa te hotarasti asupra unei singure surse, existand mereu suspiciunea ca undeva, acolo, ai altceva mai bun iar tu pierzi timpul cu o versiune inferioara.

In lipsa discernamantului, rezultatul e de multe ori nul: nu stii ce sa alegi asa ca nu alegi nimic. Timpul trece si constanti ca nu ai avansat deloc si ca nu ai aflat nimic nou. Same old, same old, cum spun americanii.

E frustrant cand stii ca ai putea totusi sa faci aproape orice, si ca poti gasi sfaturi si informatii despre orice subiect si ca tot ceea ce te limiteaza cu adevarat este timpul. Care timp este adesea risipit aiurea...

E greu de decis daca prea multa informatie este un blestem sau o binecuvantare.