Lungul drum al Secret către TI6

În timp ce restul populației își vedea liniștită de meciurile de fotbal de la Euro 2016, în universul Dota2 se făceau pregătirile pentru viitorul The International după un scenariu atât de incredibil încât părea rupt din anime-uri.

Să începem cu începutul. În fiecare an cei de la Valve organizează un turneu masiv de Dota2, The International, cu premii record (anul trecut au fost în valoare totală de 18 milioane de dolari, anul acesta se preconizează un număr similar).

Invitațiile se trimiteau, de regulă, câștigătorilor ediției precedente și echipelor care au avut cele mai bune rezultate în timpul anului, rămânând și un număr de locuri disponibile echipelor mai puțin vrednice. De data aceasta lucrurile s-au schimbat.

A fost introdus un sistem de turnee Major, susținute oficial de Valve, iar rezultatele obținute aici au influențat într-o măsură mult mai mare invitațiile. De asemenea, s-au pus la punct și câteva ferestre oficiale pentru transferul jucătorilor. Cei care le încălcau și își schimbau componența echipei în afara perioadei de timp oficiale își pierdeau șansele la o invitație, fiind forțați să se lupte cu multe alte echipe bune pentru locurile rămase.

Secret, poate cea mai populară echipa de Dota2, a avut un sezon dezamăgitor în 2015. După ce au zdrobit concurența, câștigând turnee în stânga și în dreapta, au obținut un mediocru loc 8 la The International, competiția care conta cu adevărat.

Au revenit apoi în toamnă cu o nouă echipă, ai cărei componență a cauzat multe ridicări de sprânceană. Din fostul lot legendar rămăsese doar Puppey, renumitul căpitan. I s-au alăturat EternaLEnVy și PieLieDie, doi jucători a căror stea părea să fi apus, faimoși pentru faptul că deși ajungeau adesea în finale nu reușeau să și câștige, versatilul veteran MiSeRy și un nume destul de nou pe scena profesională, românașul de origine siriană W33ha.

Team Secret: EternalEnvy, W33, Misery, Puppey, Pieliedie
sursa imaginii: youtube

Nimeni nu le-a dat nici o șansă! Și totuși au ajuns la finala Major-ului de la Frankfurt, primul turneu de gen. În iarna lui 2016 au repetat performanța de a ajunge în finală și de data aceasta au câștigat ediția de la Shanghai. Tocmai când păreau de neoprit s-a întâmplat ceva complet neașteptat: și-au schimbat compoziția.

Gigantul american Evil Geniuses, campionii en-titre ai The International, au început să aibă rezultate din ce în ce mai dezamăgitoare. Deși ajungeau constant în topurile turneelor la care participau, nu mai reușeau să câștige. Așa că Arteezy și UNiVeRsE au părăsit echipa și s-au îndreptat către Secret, unde au fost primiți cu brațele deschise.

Reacțiile au fost împărțite. Pe de o parte, faptul că Misery și W33, care au contribuit decisiv la realizările Secret au fost dați afară nu a căzut prea bine. Fanii nu au apreciat deloc ceea ce părea o veritabilă trădare și o lovitură sub centură nemeritată pentru cei doi jucători. Pe de altă parte, Universe era considerat cel mai bun din lume pe poziția de offlane iar Arteezy... să zicem doar că Arteezy e pentru Dota ceea ce Ronaldo sau Messi sunt pentru fotbal. Pe hârtie părea cea mai bună echipă a tuturor timpurilor, chiar mai impresionantă decât vechile iterații ale Team Secret, care a fost aproape de fiecare dată o echipă de staruri, sau decât legendara versiune a echipei DK din 2014.

Pe cât de neașteptat a fost transferul, pe atât de incredibile au fost și rezultatele la următorul Major, de la Manilla. Secret și EG, o echipă peticită cu Bulba (offlane) și Aui 2000 (carry), s-au plasat pe ultimele locuri! Titanii Dota s-au văzut reduși la nimic, ajunși din prinți în cerșetori. Sinergia între jucători era pur și simplu inexistentă.

Reacțiile nu au întrziat să apară. Cei de la EG au renunțat la Bulba și la Aui, pentru cel din urmă nefiind prima dată când era dat afară de la EG, și l-au primit înapoi pe Universe. L-au readus cu această ocazie și pe Zai, un jucător retras temporar pentru a-și termina studiile. Bulba și Aui au găsit și ei un loc în Secret, pe rol de offlaner, respectiv antrenor. Doar că aceste mutări au anulat automat și posibilitatea de a fi invitați la ediția din 2016 a The International.

Ca să poată participa, cele două echipe trebuiau să treacă întâi de turneele de calificare deschise, unde participă până la 1024 de echipe și din care iese un singur căștigător. Secret urma să participe la turneul din Europa iar EG la cel din America de Nord. Situația nu era deloc roz.

Chiar dacă în teorie echipele care participau erau constituite aproape exclusiv din amatori, meciurile erau de tip Best of 1 și exista oricând șansa să piardă în fața vreunei strategii care să îi ia prin surpriză. Mai mult de atât, chiar dacă ar fi câștigat turneele deschise, tot ce obțineau era dreptul de a participa la turneele regionale de calificare, pline deja cu echipe de tot. Doar câștigând și aici și-ar fi reluat locul în panteon. În aceste condiții, nu e de mirare că șansele lor erau privite cu scepticism. Fanii erau îngrijorați, haterii jubiliau, iar persoanele obiective priveau cu interes desfășurarea situației.

Dar azi, atât Secret cât și EG și-au asigurat participarea la The International, în august. Ambele echipe s-au impus în fața competitorilor și au demonstrat tuturor din ce material sunt făcute. A fost o călătorie dramatică și plină de peripeții, cu întorsături de situație și un final cu happy end tipic hollywoodian, în care a învins nu binele, ci talentul și dedicația.

Team Secret
Noua iterație a Team Secret. Sursa imaginii: pagina de Facebook a echipei

Cele două echipe par acum de neoprit dar sunt așteptate la Seattle de adversari de același calibru. Cine va învinge și va ridica glorios Aegis-ul, rămâne de văzut. Un lucru e cert, au oferit deja un spectacol de neuitat fanilor!