Adevăratele știri - VI

Săptămâna aceasta a venit doar canicula... e cazul să remediem situația și să vină și ceva bun: un nou set de recomandări.

  1. Dacă tot am devenit un sellout care dă link-uri spre articolele altora în loc să producă singur conținut, măcar să fiu sellout până la capăt și să încep cu subiectul fierbinte al săptămânii. Nu, nu meciurile de fotbal ci Brexitul.

Vă invit să citiți reflecțiile unui matematician asupra Brexitului, o schimbare binevenită de la peisajul autohton unde se pare că mai mult habarniștii își dau cu părerea.

Timothy Gowers nu e doar un faimos profesor de matematică la Cambridge, laureat al premiului Fields ci și o persoană care analizează inteligent referendumul legat de ieșirea Marii Britanii din U.E. Recomand și comentariile, sunt la un cu totul și cu totul alt nivel comparativ cu oceanul de injurii produse de postacii plătiți de la noi.

  1. O altă "fiță" a momentului o reprezintă boții. Serviciul de mesagerie Kik a prezis cu succes această tendință iar articolul prezintă modul lor de gândire și cum au ajuns să fie pionieri în domeniu.

  2. La fel ca multe dintre articolele pe care le recomand, și acesta se axează pe situația din Statele Unite, dar conține informații universale aplicabile și în alte locuri.

Aflăm astfel mai multe despre dezavantajele economiei parazite și despre modul în care unele companii își trag turta pe spuza altora. Există astfel firme care aduc valoare și contribuie pozitiv la bunul mers al societății, oferind salarii decente ce contribuie la o economie sănătoasă și companii parazit, căpușă le-aș spune eu, ce oferă salarii de mizerie unor angajați care se bazează apoi pe ajutoare sociale pentru a putea supraviețui, în timp ce angajatorii lor se îmbogățesc.

  1. Nu mai e nici un secret că alegerea unui font e mult mai importantă decât ar părea la prima vedere.

Mărimea, grosimea și fontul unui text au propriul rol și contribuie la transmiterea unui mesaj în egală măsură cu termenii folosiți. Poți afla ceva, de exemplu, despre importanța textului "Issue number" scris mic într-un colț și a textului "Latest trends", scrise bolduit și cu roșu în partea de centru-sus a coperții fără să știi efectiv ce înseamnă cuvintele în cauză în limba engleză.

Jon Gold povestește despre cum a lucrat la un sistem de Inteligență Artificială care să interpreteze partea de tipografie a unui text. E un articol fascinant din care se pot afla mai multe și despre fonturi, dar și despre sistemele AI.

  1. Dacă doriți să aflați mai multe despre instinctul de sălbăticie al copiilor și despre cât de benefic este să lași copiii să se manifeste libere, articolul lui Carol Black merită citit.

  2. Și dacă tot dați click-uri pe diversele articole recomandate (presupunând desigur că cineva chiar citește ce scriu), ar fi bine de știut care este costul unui click și cum ar fi bine să avem mai multă grijă cu modul în care ne irosim timpul.

  3. Cei care știu câte ceva despre muzică au auzit cu siguranță de revista Rolling Stone. La fel de sigur au auzit și de emblematica trupă The Ramones.

Articolul Blestemul formației The Ramones prezintă istoria unor muzicieni care au contribuit decisiv la dezvoltarea genului punk.

  1. Eben Moglen e un profesor de drept la Colombia și unul dintre numele grele din spatele curentului free software. "Advertising-ul online devine un despotism perfect" avertizează el.

Deși cam alarmist și exagerat, articolul de pe ArsTechnica ridică multe semne de întrebare.

  1. În ultimii ani numărul limbajelor de programare a crescut, determinând îndemnuri la a scrie mai multe librării pentru cele deja existente în loc să se tot reinventeze roata.

Când afli care este scopul limbajelor de programare ajungi să vezi lucrurile diferit și să apreciezi și eforturile celor care crează limbaje noi, și nu doar autorii de librării și framework-uri.

  1. Cine e interesat și/sau îngrijorat de Inteligența Artificială, ar fi bine să citească și despre prezicerile legate de AI din trecut.

Nu degeaba se spune că cine nu își cunoaște istoria e condamnat să o repete. Programatorii și cercetătorii nu fac excepție de la regulă.